Postignut dogovor za Veliku Britaniju u EU

Dodajte komentar

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopštio je da je dogovor o ostanku Velike Britanije u EU dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica EU.

Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o Velike Britanije u EU“, napisao je Tusk na Tviteru, prenosi Rojters.

Osim toga, Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker večeras su iznijeli nacrt sporazuma o ostanku Britanije u EU.

Dogovor predviđa dva ključna elementa koja će biti uključena u buduće sporazume EU, navodi Rojters:

  • Specijalno izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije
  • Obezbjeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja eurzone i članica EU koje su izvan nje

 

Osim toga, Britanija će imati pravo da uskrati radnicima koji dođu da rade u njihovoj zemlji prve četiri godine socijalnu pomoć i beneficije dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema.

Tusk je rekao da smatra da je riječ o izbalansiranom i fer kompromisu koji svi mogu prihvatiti, prenosi Rojters, dok je Žan Klod Junker istakao da sporazum ne daje Britaniji pravo veta na pitanja eurozone.

Neće biti veta i u tekstu je to kristalno jasno“, rekao je on.

Vetu se tokom pregovora naročito protivio predsjednik Francuske Fransoa Oland jer “nijedna zemlja ne bi trebalo da ima pravo veta na jaču integraciju Unije”.

Evropski projekat mora da napreduje, a ne da nazaduje”, rekao je u četvrtak šef francuske države, dodavši da je “na kocki i EU, a ne samo Britanija“, prenosi Rojters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sporazum je ocijenila kao „fer kompromis“.

Vjerujemo da smo ovim dali Dejvidu Kameronu način sa kojim će moći da radi na kampanji za ostanak Britanije u EU. Želim mu sve najbolje u narednim nedjeljama i mjesecima“, istakla je Merkelova.

Lideri EU su se dogovorili o uslovima kako da zadrže Britaniju u EU, napisala je na Tviteru predsjednica Letonije Dalija Gribauskaite.

Sporazum je načinjen, drama je završena“, napisala je ona, prenosi Rojters.

Zaista vjerujem da Dejvid može da ide kući i savjetuje britanski narod da kažu „da“ za ostanak u EU“, izjavio je premijer Estonije Tavi Roivas.

Osim toga, na Tviteru se oglasio i danski premijer Lars Roke Rasmunsen: „Dejvid Kameron se žestoko borio za Britaniju. Dobar sporazum i za Veliku Britaniju i za EU. Čestitam“.

Beata Šidlo, premijerka Poljske tvitovala je da je sporazum „dobra vijest za Evropu“: „Pobrinuli smo se za interes Poljaka koji će imati koristi od socijalne sigurnosti u zemljama članicama“.

Italijanski premijer Mateo Renzi izjavio je da „činjenica da sada možemo da idemo kući je takođe korak napred jer u određenom trenutku toga nije bilo“. Lideri EU i britanski premijer Dejvid Kameron u prepodnevnoj rundi razgovora u subotu nisu postigli konkretan dogovor o britanskim uslovima za ostanak u EU, pa je popodnevni sastanak otkazan i odložen za uveče.

Velika Britanija želi temeljnu promjenu socijalnih i ekonomskih pravila EU i sporazume kako bi članice imale više samostalnosti u odlučivanju nauštrb institucija u Briselu

BBC piše da je prvobitni cilj bio je da se sporazum postigne na „engleskom doručku, odnosno sastanku u petak, koji je postao „engleski branč“, pa „engleski ručak“, i na kraju „engleska večera“ kada je sporazum i objavljen.

Premijer Malte Džozef Muskat izjavio je u Briselu da je postignut nacrt dogovora između Evropske unije i Velike Britanije posle intenzivnih pregovora.

Glavne tačke teksta predstavljaju kompromis i svako od nas je učestvovao. Siguran sam da će to biti osnova za sporazum, barem se nadam“, rekao je Muskat i dodao da tekst “UK in EU” predstavlja “dobar kompromis”.

Dejvid Kameron odlučio je ranije da građani Velike Britanije na referendumu kažu da li žele da ostanu u EU. Rok za održavanje referenduma je kraj 2017. godine, ali očekuje se da bi mogao da bude održan u junu ove godine.

AP ističe da je sporazum postignut u subotu uveče na 31 sata pregovora ključna tačka za održavanje referenduma.

Posljednji takav referendum u Britaniji održan je 1975. godine i građani su sa 67 procenata glasova „za“ odlučili da njihova država ostane dio Evropske ekonomske zajednice.

“Specijalni status Velike Britanije u EU”

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je da je s liderima EU postigao dogovor koji će omogućiti specijalni status Velike Britanije u EU.

Ispregovarao sam dogovor koji će dati Velikoj Britaniji specijalni status u EU. Preporučiću ga sjutra Vladi“, naveo je Kameron na Tviteru i najavio konferenciju za novinare.

Međutim, na tu izjavu su reagovali i Junker i Tusk, navodeći da je Velika Britanija uvjek imala specijalni status unutar EU i da to nije ništa novo.

Takođe, Kameron je izjavio da će na referendumu predložiti da Velika Britanija ostane u EU, javlja AFP.

Kameron je rekao da će u nedjelju obavijestiti članove svog kabineta o sporazumu. Od toga trenutka oni mogu da krenu u kampanju i pridruže se jednoj od strana na referendumu.

Kako kaže, Britanija nikada neće postati dio „evropske superdržave“ zahvaljujući teško izborenom sporazumu, kao i da će „imati najbolje od dva svijeta“.

Okretanje leđa Evropi nikako nije riešenje“, izjavio je on, dodajući da će novi sporazum garantovati „živi i pusti druge da žive“ pristup koji će savršeno pristajati Britaniji.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *