Ruski RTB Capital ulaže 2,6 miliona eura u Tesla banku

Dodajte komentar

Latvijska investiciona banka RTB Capital, iza koje stoji ruski kapital, namjerava da postane većinski vlasnik Tesla banke. Odluka o tome hoće li s pozicije manjinskog dioničara dokapitalizacijom 20 milijuna kuna(oko 2,6 miliona eura) uspjeti da preuzme kontrolu, u rukama je HNB-a koji će odlučiti je li ‘fit and proper’.

RTB Capital podnio je zahtjev HNB-u za sticanje kvalifikovanog udjela, i sad se čeka odluka regulatora. Nadamo se da će odluka biti pozitivna“, rekao je Poslovnom dnevniku predsjednik Uprave Zvonko Agičić.  ,

U pozivu za vanrednu skupštinu sazvanu za 31. marta, dioničari će odlučiti o dokapitalizaciji uz isključenje ostalih dioničara izdavanjem 285.715 novih dionica po nominalnoj cijeni od 70 kuna(oko 9 eura). Nakon Fonda za razvoj Srbije, Pokrajinske Vlade Vojvodine i Agrokorove Zvijezde, latvijski investitor četvrti je s udjelom od devet posto poslije uplate gotovo milion kuna (oko 131 hiljadu eura)u studenom novembru

Uspije li dobiti dozvolu centralne banke da probije prag od deset posto, RTB Capital (ili drugi pozvani ulagači, formulacija je iz poziva na skupštinu) udio bi premašio 50 posto, a kapital banke dostigao 30,5 miliona kuna(oko 3,9 miliona eura). O planovima RTB-a za banku ne zna se puno, no svoju odluku regulator će donijeti (i) na ocjeni podnesene poslovne strategije za budućnost.

Dioničarima je najavljeno da bi “ulagač bio spreman na dalja ulaganja u banku, kako bi se snažno dokapitalizovala te osposobila za konkuretno bankarsko poslovanje na hrvatskom bankarskom tržištu s pretenzijom da iz štedne banke preraste u banku s širokim ovlaštenjima”.

Procjenjuje se da bi ta finansijska injekcija trebala da bude teška namanje 15-ak miliona eura. Sa zanemarivom imovinom, bez kreditne aktivnosti, Tesla je najmanja na tržištu. Iako je zadnje dvije godine na “aparatima”, njena vrijednost je u bankarskoj licenci za Hrvatsku (posljedično i EU) što su prepoznali španska Bandenia grupa i norveški B2 Holding, no nisu uspjeli zadovoljiti standarde regulatora.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *