Istraživanje nafte platiće građani skupljim gorivom

Dodajte komentar
Ilustracija

Predstavnici nevladinih organizacija traže raskid ugovora sa italijansko-ruskim konzorcijom ENI Novatek koji je bio prvorangirani na tenderu za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, i naglasili da će kompletan posao finansirati građani kroz skuplje tarife za gorivo i gas.

Oni su na jučerašnjoj javnoj raspravi o nacrtu izvještaja strateške procjene uticaja na životnu sredinu za program istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore saopštili da očekuju da Vlada omogući građanima da se na referendumu izjasne da li su za realizaciju projekta za istraživanje nafte i gasa. Učesnici javne rasprave su naglasili da Vlada nije spremna za projekat, te da ničim ne garantuje da istraživanje neće imati negativnih posledica, kako po državu, tako i po građane.

Direktor NVO Grin houm Nataša Kovačević kazala je da organizivanjem javne rasprave Ministarstvo ekonomije ponižava građane. Navela je da Vlada ne zna kako će reagovati ukoliko naftna mrlja krene ka obali, da bi to spriječila, te koliku štetu može napraviti.

Prema našim procjenama, potrebno je 25 minuta da mrlja stigne do obale. Zonu su označili na tri kilometra od obale ne pitajući ni jedan ni drugi sektor iz oblasti turizma i ribarstva, zaštite životne sredine, kulturnih dobara. Nema obračuna o štetama u ribarstvu i turizmu, i vezanim sektorima, areheološkim nalazištima, još od istraživanja koja traju sedam godina. Da ne govorimo o izlivima nafte i gasa, ne samo u vanrednim nego i u redovnim operacijama. Iz turizma se generiše 800 hiljada eura, a naš izvor kaže da u slučaju komercijalnih nalazišta u crnogorskom moru dobit neće ići preko milion. Postavlja se pitanje gdje je tu dobit za građane, rekla je Kovačevićeva.

Ona je kazala da preko 61 odsto građana na Primorju nema ideju o započetom programu, dok su domaći i strani eksperti plaćeni da ispišu 400 strana studije, ali nijedan termin za javno informisanje.

Tražimo da se prekine dalji proces ugovaranja sa ENI Novatek konzorcijumom koji obesmišljava javnu raspravu, poručila je Kovačevićeva.

Predstavnik NVO MANS Ines Mrdović kazala je da će ta organizacija vrlo brzo svim poslaničkim klubovima u parlamentu dostaviti sve podatke i analize koje u uradili u vezi sa kompanijom ENI, a naročito u vezi sa ruskim Novatekom.

Tu se uključuju i podaci o vlasništvu i modelu poslovanja ruske kompanije sa pozivom poslanicima da ne daju zeleno svjetlo za problematičan projekat Vlade. Javna rasprava i neozbiljan pristup Vlade u vezi sa ovim pitanjem izgubili su svaki smisao jer su građani dovedeni pred svršen čin. Dokument je nepotpun i zasnovan na paušalnim ocjenama, budući da ne sadrži nijedan podatak koliko bi koštala investicija u vezi sa istraživanjem nafte i gasa, niti koje bi koristi građani mogli da očekuju. Budući projekti u vezi sa istraživanjem i proizvodnjom ugljovodonika, izgradnjom cjevovoda u moru i na kopnu, izgradnjom pratećih postrojenja koštaće stotine miliona eura i to će finansirati crnogorski građani kroz skuplje tarife za gorivo i gas, što će biti novi namet na njihove osiromašene džepove kazala je Mrdovićeva.

Ona je naglasila da Vlada neće moći da kontroliše velike naftne kompanije te da projekat neće smanjiti broj nezaposlenih.

Predstavnik pljevaljske NVO Breznica Milorad Mitrović rekao je da su dokumentom na javnoj raspravi nadležni pokazali nepoštovanje zakonskih propisa i Ustava.

O programu istraživanja i proizvodnje upljovodonika govorio je i v.d. direktora Uprave za ugljovodonik i pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević.

Iznenađeni ekonomskom situacijom u Crnoj Gori

Vođa međunarodnog tima koji je učestvovao u pripremi i realizaciji strateške procjene uticaja na životnu sredinu ispred libanske firme „Elard” Rikardo Kauri predstavio je dokument i istakao nova zapošljavanja kao jedan od najvažnijih pozitivnih uticaja projekta istraživanja nafte i gasa.

Iznenađen sam koliko u Crnoj Gori ima nezaposlenih i siromašnih. Projekat će sigurno donijeti zaposlenja za građane, rekao je Kauri.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *