EK nadzire pomoć datu Montenegro erlajnsu

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) zvanično je od crnogorske Vlade I zatražila dodatne informacije o državnoj pomoći koju je dobila nacionalna aviokompanija Montenegro erlajns (MA) u protekle tri godine kao podršku za program restrukturiranja.Portal ExYU eviejšn (Aviation) dobio je potvrdu iz Brisela da je EK takav zahtjev zvaničnoj Podgorici uputila 22. januara, nekoliko dana nakon što je sa dnevnog reda sjednice Vlade povučena inicijativa Ministarstva saobraćaja i pomorstva, koje predvodi Ivan Brajović, o novoj tranši državne podrške MA.

Budući da Crna Gora nije članica Evropske unije, EK nema formalne nadležnosti nad državnom pomoći koje kompanijama daju crnogorske vlasti. Ipak, kroz proces stabilizacije i pridruživanja, EK nadgleda rad crnogorske Komisije za kontrolu državne pomoći, a koja je odobrila višemilionsku pomoć MA iz državnog budžeta u proteklih nekoliko godina. Taj monitoring obavlja se u skladu sa članom 73 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU”, kazali su iz EK.

U Izvještaju o napretku EK je navela da Crna Gora treba da izbjegava posebne mjere usmjerene na samo nekoliko preduzeća, jer one potencijalno mogu da naruše tržište i stvore probleme u vezi sa državnom pomoći.

Nakon zahtjeva EK za pojašnjavanje situacije, Vladina Komisija za ekonomsku politiku je dala zeleno svjetlo na novi Brajovićev predlog da ministarstva saobraćaja i finansija nađu modalitete da MA u ovoj godini pomognu sa, između ostalog, garancijama od milion eura u cilju nabavke avio goriva iz Jugopetrola. U materijalima objavljenim nakon jučerašnje sjednice Vlade nema predloga koji se odnosi na državnu pomoć MA, a nije odgovoreno je li usvojen.

Ministarstvo saobraćaja predložilo je i da se pomogne MA u plaćanju dvije polugodišnje rate brazilskoj banci BNDES kod koje je prethodna uprava MA, predvođena Zoranom Đurišićem, 2010. godine uzela kredit za kupovinu aviona “embraer E-195”. Taj aranžman ukupne vrijednosti od oko 45 miliona dolara jedan je od najvećih finansijskih kočnica MA, što je više puta signalizovano i iz aktuelne uprave nacionalne aviokompanije. Vlada je u martu 2012. prihvatila plan restrukturiranja nacionalne aviokompanije koji joj je predložio menadžment, pa je država tada preuzela obavezu da u naredne četiri godine subvencionira MA sa ukupno 13,32 miliona eura za otplatu rata za „embraer”.

Za plaćanje rate brazilskoj banci prethodne tri godine je u budžetu bilo planirano oko 3,7 miliona eura. Plaćanje je podijeljeno u dvije godišnje rate (januarska i julska) i do sada su plaćane na osnovu državne pomoći koja je definisana programom restrukturiranja, a koja je završena 2015. Mjere iz Programa restrukturiranja, kako je konstatovao Brajovićev resor, nijesu do kraja sprovedene, ili su riješene drugačije nego što je predviđeno dokumentom, zbog čega poslovanje kompanije nije konsolidovano u neophodnoj mjeri.

Zbog toga je predloženo da ministarstva finansija i saobraćaja, u komunikaciji sa nadležnim tijelima Evropske komisije razmotre mogućnost produžetka roka za spovođenje Programa restrukturiranja Montenegro erlajnsa i da sagledaju mogućnost definisanja novih mjera.

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” koje mjere iz programa restrukturiranja MA nijesu sprovedene, koliko je do sada potrošeno na restrukturiranje, da li su predloži koji se odnose na novu državnu pomoć nacionalnoj aviokompaniji u suprotnosti sa preporukama EK…

Predložene i rate za poreski dug

U novom predlogu Brajovićevog resora navedeno je da Ministarstvo finansija razmotri mogućnost da Montenegro erlajns poreske obaveze plati na 46 jednakih mjesečnih rata, sa grejs peridom do 2017. godine. Ta kompanija, prema posljednjoj januarskoj crnoj listi Poreske uprave, za poreze i doprinose duguje 10,53 miliona eura.

Predlog je i da Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija sagledaju mogućnost obezbjeđenja subvencija Montenegro erlajnsu za otvaranje novih linija, kao i za povećanje frekvencija na postojećim.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *