Besana noć u Briselu: Neizvjestan ostanak VB u EU

Dodajte komentar

Pregovori koji mogu odrediti sudbinu Velike Britanije u EU trajali su cijele noći, a pošto nije postignut dogovor, nastaviće se i danas, a možda i tokom vikenda.

Na samitu Evropske unije u Briselu britanski premijer Dejvid Kameron razgovarao je sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i predsjednikom Evopske komisije Žan Klod Junkerom do ranog jutra, ali je bez komentara napustio salu.

Nastavak pregovora najavljen je za 9 h.

Lideri EU upozorili su Kamerona da neće dobiti drugu šansu ukoliko ne postigne dogovor na skupu 28 šefova vlada zemalja EU.

Neposredno prije nego što su pregovori prekinuti Tusk je rekao da je postignut određen napredak, ali da ima još mnogo toga da se uradi.

“Gardijan“ piše da postoji nekoliko ključnih spornih tačaka koje su do sada sprečavale Britaniju da postigne dogovor sa svojim evropskim partnerima.

Neke od tih tačaka su zaštita od finansijskih pravila eurozone da bi se time državama koje nisu u eurozoni dala veća ovlašćenja da utiču unutar zone i smanjenje duečjeg dodatka za radnike iz drugih država EU koji rade u Velikoj Britaniji, a čija duece žive u drugim državama.

Britanski premijer traži reformisanje Evropske unije kako bi se na referendumu u svojoj zemlji o članstvu založio da Velika Britanija ostane u EU.

Velika Britanija želi temeljnu promuenu socijalnih i ekonomskih pravila EU i sporazume kako bi članice imale više samostalnosti u odlučivanju nauštrb institucija u Briselu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *