U Beogradu danas počinje 38. Međunarodni sajam turizma

Dodajte komentar

Međunarodni sajam turizma, 38. po redu, pod sloganom „Gdje još niste bili?“ biće otvoren danas na Beogradskom sajmu, a ove godine okupiće rekordan broj učesnika i izlagača.

Slovenija je zemlja partner ovogodišnje manifestacije, koja će trajati do 21. februara, a na sajmu će biti 55 zemalja učesnica i 1.153 izlagača.

Vraćamo turizam na ekonomsku i privrednu mapu Srbije, poručio je uoči otvaranja manifestacije potpredsjednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Lajić je, u izjavi Tanjugu, istakao da je značajno što premijer Aleksandar Vučić otvara Sajam.

„To ranije nije bio slučaj i to govori o značaju koji ova vlada daje turizmu. Vraćamo turizam na ekonomsku i privrednu mapu Srbije“, poručio je Ljajić.

On je rekao i da očekuje da će na Sajmu turizma biti oboreno nekoliko rekorda.

„Neke rekorde smo već oborili, jer će učestvovati 55 zemalja i 1.150 učesnika. Očekujemo obaranje rekorda i kada je riječ o ukupnom broju posjetilaca, jer je prošle godine bilo njih oko 70.000, a ove godine očekujemo bar 75.000“, rekao je Ljajić dodajući da očekuje prisustvo i oko 100 novinara uglavnom iz regiona.

Prema njegovim riječima, Sajam je idealna prilika da se Srbija predstavi u najboljem svjetlu, budući da je riječ o jednom od najvećih sajmova u jugoistočnoj Evropi, dok je u čitavoj Evropi u prvih sedam po obimu, kapacitetima i broju izlagača.

„Vjerujem da će to biti prilika da se naprave brojni ugovori i aranžmani. U tom smislu, ovaj sajam je sličan berlinskom, miks poslovnog i potrošačkog. Tu će i naših 110 lokalnih samouprava imati priliku da predstave turističku ponudu“, rekao je Ljajić.

On je izrazio nadu da će Sajam turizma biti prekretnica kad govorimo o daljem rastu turističkog prometa.

I iz Turističke organizacije Srbije očekuju da će ovogodišnja manifestacija prevazići sve dosadašnje rekorde budući da se očekuje najveći broj izlagača, učesnika i posjetilaca do sada.

V.d. direktora Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović rekla je da će TOS imati centralni štand u hali 4 gdje će posjetiocima biti predstavljene sve prirodne ljepote Srbije.

„Ove godine na prvom mjestu predstavićemo Dunav, rijeke i jezera, kao našu glavnu temu za ovu godinu. Pored toga, predstavićemo i sve one izuzetne znamenitosti koje Srbija ima- kratki odmori u gradovima, planine, jezera, banje, gastronomska ponuda i sve one stvari koje su za Srbiju od izuzetnog značaja“, rekla je Labović.

Labović je rekla da će biti obilježeno i 160 godina od rođenja Nikole Tesle „Teslinim kutkom“ na štandu TOS-a, gdje će posjetioci imati mogućnost da vide prezentaciju svih njegovih izuma.

Uzimajući u obzir činjenicu da je prošle godine prvi put zabilježen porast domaćih turista koji su odmor provodili u zemlji, potrudili smo se i da unaprijedimo ponudu i damo im prijedlog gdje mogu i ove godine da provedu odmor u zemlji, rekla je Labović.

Labović je dodala da je u saradnji sa JP „Pošta Srbije“ omogućeno posjetiocima ne samo da dobiju informacije o vaučerima, već i da podnesu zahtjeve, ukoliko sa sobom ponesu svu potrebnu dokumentaciju.

Pored Sajma turizma, od 18. do 21. februara biće održani i 7. Sajam vina Beowine, 12. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo Horeca, kao i 12. Sajam suvenira „Posjetite Srbiju“, na oko 15.000 kvadrata izložbenog prostora, u halama 1, 1a, 2, 3 i 4 Beogradskog sajma. Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *