Postavljena platforma za suzbijanje prevara u osiguranju

Na inicijativu predstavnika branše osiguranja, u Upravi policije, održan je sastanak povodom uočenih sve češčih pokušaja prevara u oblasti osiguranja. Sastanku su prisustvovali: Siniša Stojković – Načelnik kriminalističke policije, Sead Frljučkić – Savjetnik Direktora policije, Dragiša Mugoša iz Uprave policije, Biljana Pantović – VD direktora Agencije za nadzor osiguranja, predstavnici Forenzičkog centra, Odjeljenja za Privredni kriminal, kao i predstavnici Udruženja – Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) i osiguravajućih društava koja se bave poslovima obaveznih osiguranja.

Na sastanku je konstatovano da se najčešće prevare i pokušaji prevara dešavaju kod osiguranja motornih vozila, kao i kod imovinskih osiguranja (požar, krađa). Naročito je uočen sve veći broj pokušaja fingiranja saobraćajnih nezgoda u funkciji pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kao i pokušaji naplate iste štete kod više osiguravajućih društava.

Na sastanku je iskazana spremnost MUP-a Crne Gore da se intenzivnije uključi u borbu protiv počinilaca ovih krivičnih djela.

Učesnici su zaključili da je potrebno formirati jedinstvenu platformu za iskorjenjivanje ove negativne društvene pojave, koja sve više uzima maha u praksi osiguranja u Crnoj Gori.

Zajedničke aktivnosti će započeti serijom okruglih stolova na kojim bi se razmjenjivala iskustva zaposlenih u osiguranju i MUP-u, a obavila bi se i obuka kadrova iz MUP-a, da lakše detektuju pokušaje prevare, naročito prilikom vršenja uviđaja (detaljno fotografisanje lica mjesta i sl.).

Paralelno bi se obavila i obuka zaposlenih u osiguravajućim društvima, iz oblasti forenzike.

Sve aktivnosti bi bile usmjerene ka detektovanju pokušaja prevare u osiguranju, procesuiranju počinilaca prevara i efikasnom suzbijanju daljeg razvoja ove kriminogene društvene pojave.

Check Also

Prodati državni zapisi za pet miliona eura

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana prodati su državni zapisi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *