Postavljena platforma za suzbijanje prevara u osiguranju

Dodajte komentar

Na inicijativu predstavnika branše osiguranja, u Upravi policije, održan je sastanak povodom uočenih sve češčih pokušaja prevara u oblasti osiguranja. Sastanku su prisustvovali: Siniša Stojković – Načelnik kriminalističke policije, Sead Frljučkić – Savjetnik Direktora policije, Dragiša Mugoša iz Uprave policije, Biljana Pantović – VD direktora Agencije za nadzor osiguranja, predstavnici Forenzičkog centra, Odjeljenja za Privredni kriminal, kao i predstavnici Udruženja – Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) i osiguravajućih društava koja se bave poslovima obaveznih osiguranja.

Na sastanku je konstatovano da se najčešće prevare i pokušaji prevara dešavaju kod osiguranja motornih vozila, kao i kod imovinskih osiguranja (požar, krađa). Naročito je uočen sve veći broj pokušaja fingiranja saobraćajnih nezgoda u funkciji pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kao i pokušaji naplate iste štete kod više osiguravajućih društava.

Na sastanku je iskazana spremnost MUP-a Crne Gore da se intenzivnije uključi u borbu protiv počinilaca ovih krivičnih djela.

Učesnici su zaključili da je potrebno formirati jedinstvenu platformu za iskorjenjivanje ove negativne društvene pojave, koja sve više uzima maha u praksi osiguranja u Crnoj Gori.

Zajedničke aktivnosti će započeti serijom okruglih stolova na kojim bi se razmjenjivala iskustva zaposlenih u osiguranju i MUP-u, a obavila bi se i obuka kadrova iz MUP-a, da lakše detektuju pokušaje prevare, naročito prilikom vršenja uviđaja (detaljno fotografisanje lica mjesta i sl.).

Paralelno bi se obavila i obuka zaposlenih u osiguravajućim društvima, iz oblasti forenzike.

Sve aktivnosti bi bile usmjerene ka detektovanju pokušaja prevare u osiguranju, procesuiranju počinilaca prevara i efikasnom suzbijanju daljeg razvoja ove kriminogene društvene pojave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *