Ko neće da radi briše se sa evidencije pola godine

Dodajte komentar

U Crnoj Gori ne postoji evidencija koliko građana je odbilo posao koji im je ponudio Zavod za zapošljavanje, kazali su Pobjedi u toj ustanovi.

Oni nijesu objasnili zašto u sistemu ne postoji takva statistika, ali su saopštili da iz evidencije na šest mjeseci brišu sve one osobe koje ne prihvate ponuđeni posao ili se ne uključe u program aktivne politike zapošljavanja, a za koji su prethodno pokazali interesovanje.

Osoba koja je prijavljena u evidenciji Zavoda za zapošljavanje je u obavezi da traži posao i prihvati ponuđeni našim posredovanjem. U obavezi je i da prihvati uključivanje u programe aktivne politike zapošljavanja, ukoliko je prije toga potpisao plan zapošljavanja, kao rezultat dogovora sa savjetodavcem“, kazali su iz Zavoda za zapošljavanje.

Brisanjem sa evidencije Zavoda gubi se i pravo na zdravstveno osiguranje.

U slučaju da se osoba koju smo izbrisali sa evidencije u toku šest mjeseci, koliko traje „kazna” prije nego je opet upišemo, teže ili teško razboli uvijek nađemo rješenje da ona dobije zdravstveno osiguranje“, objasnio je nezvaničan izvor Pobjede iz Zavoda.

Iz ove ustanove nijesu mogli da nam odgovore koliko je bilo takvih slučajeva, jer ne vode ni tu evidenciju.

Nekoliko osoba koje su na birou rada već neko vrijeme, a koje su željele da ostanu anonimne, tvrde kako ponekad dobijaju ponude za posao koji ne odgovara njihovim referencama.

Pojedini su, nemajući drugog izbora, prihvatali, dok su neki odbili i bili kažnjeni brisanjem sa evidencije na šest mjeseci.

U Zavodu, međutim, kažu da imaju razumijevanja kada nezaposleni odbiju ponuđeni posao u slučajevima kada su uslovi rada neodgovarajući ili kada se radi o poslu koji ne zadovoljava nivo njihove stručne spreme.

Pod ponuđenim odgovarajućim radnim angažovanjem podrazumijeva se posao koji odgovara nivou kvalifikacije i stručnoj osposobljenosti tražioca zaposlenja. Ukoliko se desi da odbije ponuđeni posao zbog neodgovarajućih uslova koje poslodavac nudi, kao što su neobezbijeđen smještaj u drugom gradu, ishrana, prekovremeni rad bez nadoknade, zapošljavanje van mjesta prebivališta i slično tome imamo razumijevanja“, objašnjavaju u Zavodu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kažu kako Crnogorci rijetko odbijaju posao.

S obzirom na relativno malo tržište rada i iskazanu tražnju za radnom snagom, ne možemo govoriti o tome da naši građani odbijaju posao kada im se ukaže prilika za zaposlenje“, napominju iz ovog resora.

Ni oni nemaju evidenciju koliko je osoba odbilo ponuđeni posao, ali upozoravaju da prema Zakonu o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, „nezaposleno lice ima obavezu da aktivno traži zaposlenje i prihvati odgovarajuće, u skladu sa zakonom i individualnim planom zapošljavanja“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *