Franak se vraća: Tržišna previranja i niske kamate jačaju švajcarsku valutu

Nedavna tržišna previranja donijela su averziju investitora prema riziku.  Mnogi od njih “parkirali” su svoj novac u sigurnom utočištu Švajcarskoj i tako kreirali novi uzlet savezne valute: u odnosu na dolar franak je skočio gotovo 4 posto. U narednim mjesecima franak bi mogao nastaviti da dobija na vrijednosti, tvrde stručnjaci.  Prije svega, berze će vjerovatno i dalje varirati i invetitori će biti u potražnji za pouzdanim ulaganjem u CHF. Takođe, usljed pada kamatnih stopa u mnogim dijelovima svijeta, švajcarska valuta je za mnoge investitore atraktivna.
Vjerujem da će franak jačati“, kaže Felix Adam, osnivač i šef trgovačkog preduzeća ACT Currency u Cirihu.

Razlog za to je prije svega pad mnogih drugih valuta. Posebno u Evropi i Aziji mnoge centralne banke pokušavaju da oslabe svoju valutu – jer to čini vlastitu robu u inostranstvu jeftinijom čime se podstiču izvoz i ekonomija.
Mi smo u konkurenciji. Svi pokušavaju da dovede svoju zemlju u dobru poziciju“, kaže Adam.

S ciljem stimulacije privrede, Bank of Japan je uvela krajem januara negativne kamate za komercijalne banke od – 0,1 odsto i mogla bi i dalje nastaviti s tom politikom. Takođe u eurozoni komercijalne banke mogle bi uskoro plaćati još veće kamate u odnosu na sadašnjih – 0,3 posto koliko plaćaju kada drže svoj novac u ECB-u.

Švajcarska centralna banka ima malo prostora za manevar. Ona je već smanjila cijene depozita na minus 0,75 posto, a nastavkom politike nižih kamatnih stopa, rizikovala bi pokretanja juriša na gotovinu, tvrdi analitičar Commerzbanka Antje Praefcke.

SNB je svjesna da su joj ruke vezane, ali se ne isključuje njena intervencija kada bude potrebno na deviznom tržištu – kupovinom kako bi se oslabio franak u odnosu na euro ili dolar.

Indikator

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.