Argentina se dogovorila sa kreditorima

Dodajte komentar

Argentina je postigla sporazum sa grupom kreditora kojim bi se mogla riješiti grupna tužba povezana s argentinskim nepodmirivanjem finansijskih obveza iz 2002., objavio je sudski supervizor.

Nagodba je načelno “u okviru vrijednosti” koje je Argentina predložila u ponudi iznesenoj početkom februara, kazao je njujorški advokat Daniel Pollock, inače sudski imenovan supervizor nagodbe.Koliko je tačno vlasnika argentinskih obveznica obuhvaćeno nagodbom u grupnoj tužbi biće poznato za nekoliko nedjelja, dodao je Pollock. Oni koji pristanu na ponudu dobiće cijeli iznos glavnice i 50 posto kamata na tu glavnicu, pojašnjava on.

Argentina je početkom februara predložila kreditorima isplatu 6,5 milijardi dolara u sklopu nagodbe. Pollock tumači da je uslov za nagodbu bilo zeleno svjetlo argentinskog parlamenta i ukidanje blokada argentinskih računa koje je tijekom postupka uveo američki sudija Thomas Griesa.

Sudski supervizor izrazio je nadu da će se i drugi vlasnici obveznica nagoditi s argentinskim vlastima. Dva od šest vlasnika najvećih iznosa duga već su prihvatila argentinsku ponudu, kazao je njujorški supervizor. Ona predstavlja popust od 27,5 do 30 posto u odnosu na potraživani iznos od ukupno devet milijardi dolara.

To pokazuje da je prijedlog dobar i da nastavljamo da napredujemo u dobrom smjeru. Nadamo se da će idućih dana biti postignuto još nagodbi“, kazao je izvor u argentinskom ministarstvu finansija.

Među istaknutim kreditorima koji su pokrenuli individualne parnice ponudu nisu prihvatili NML Capital Ltd i Aurelius Capital Management LP u vlasništvu Elliott Managementsa. Oni nisu prihvatili ni argentinsko restrukturiranje duga iz 2005. i 2010. koje je rezultiralo reprogramiranjem 92 posto duga i otpisom više od 70 posto prinosa.

Kreditori su inače pokrenuli nekoliko grupnih tužbi i jučerašnjom je nagodbom riješena samo jedna od njih.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *