Nepropisno korišćenje prestižne medalje Best Buy Award u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Na crnogorskom tržištu određene kompanije koriste nelicenciranu ili ističu na neispravan način među lokalnim potrošačima prestižnu plavu Best Buy Award medalju, upozorili su iz međunarodne organizacije ICERTIAS, koja izdaje to priznanje.

Originalna Best Buy Award medalja, kako su podsjetili iz ICERTIAS-a,  dodjeljuje se na osnovu preciznih naučnih tržišnih istraživanja, a ta međunarodna organizacija putem web anketa sprovodi anketiranje za određene grupe proizvoda i usluga i za određena tržišta, među kojima je i crnogorsko.

Brend – proizvod, usluga, odnosno kompanija – koji u određenoj kategoriji osvoji najveći broj glasova ispitanika može se pohvaliti Best Buy Award statusom za tu pobjedničku kategoriju – samo taj brend – i isključivo i samo za tu kategoriju u kojoj je osvojio najveći broj glasova ispitanika“, kaže se u saopštenju ICERTIAS-a.

Oni su istakli da na tržištima jadranske regije Best Buy Award oznaka ima prestižan status, izuzetno je cijenjena kako među potrošačima  i u poslovnoj zajednici, pa kupci, kako su naveli, provjereno radije kupuju proizvode i usluge koji nose istaknutu originalnu Best Buy Award medalju.

Nije stoga niti čudno da neki proizvođači ili ponuđači usluga pokušavaju na neovlašten i/ili neprimjeren način isticati nelicenciranu Best Buy Award medalju na svojim proizvodima i uslugama“, istakli su iz ICERTIAS-a.

Zbog pojave nepropisno istaknutih, nelicenciranih Best Buy Award medalja na crnogorskom tržištu, iz međunarodne organizacije ICERTIAS obavijestili su potrošače da je originalnu Best Buy Award medalju lako prepoznati i provjeriti.

Iz ICERTIAS-a su ukazali da na crnogorskom tržištu prevladavaju kompanije koje ispravno koriste Best Buy Award medalju koju su zaslužile nositi na osnovu rezultata nezavisnog tržišnog istraživanja u Crnoj Gori, i pojasnili na koji način je moguće prepoznati legitimnu Best Buy Award medalju, a kako onu koja je nepropisno korištena.

„Svaka originalna, ispravno korišćena Best Buy Award medalja koju ističe neka sertifikovana kompanija, proizvod ili usluga na sebi ima kružno ispisan cijeli niz vrijednih podataka – npr. godina za koju je ta medalja izdana, naziv proizvoda odnosno usluge koja je ovlaštena da koristi tu medalju, kategorija za koju se medalja dodjeljuje“, pojasnili su iz ICERTIAS-a.

Medalja se, kako su kazali, smije koristiti isključivo za kategoriju za koju je izdata – ukoliko na primjer neka kompanija koja proizvodi npr. čokolade i bombone, i sertifikovana je da smije nositi medalju u kategoriji čokolade, ona tu medalju ne smije isticati i uz kategoriju bombona.

Posebno važan dio apsolutno svake originalne Best Buy Award medalje je tzv. digitalni sertifikacijski kod. Digitalni sertifikacijski kod je zapravo URL – odnosno web adresa na kojoj se nalazi digitalni sertifikat – potvrda o “ispravnosti” dotične medalje“, istakli su iz ICERTIAS-a.

Iz te organizacije kazali su da, ukoliko je medalja originalna, važeća i izdata od ICERTIAS-a, potrošač može naći sve detaljne informacije o samoj medalji na web adresi (www.bestbuyaward.org/montenegro-272YO48), a ukoliko to priznanje nema ispisan digitalni sertifikacijski kod, kako su naveli, onda se koristi gotovo sigurno bez ovlašćenja te međunarodne organizacije.

ICERTIAS moli sve potrošače i potrošačka udruženja da isticanje takve medalje prijave na web adresi [email protected] – po mogućnosti zajedno s fotografijom brenda koji se hvali takvom medaljom, kao i podacima o tome kada je i gdje takva medalja viđena i fotografisana“, apelovali su iz te međunarodne organizacije.

Originalna medalja Best Buy Award izuzetno je korisna tržišna oznaka koja pomaže potrošačima širom svijeta u lakšem pronalaženju onih proizvoda i usluga na tržištu koji su se već dokazali svojom cijenom i kvalitetom.

Best Buy Award(www.bestbuyaward.org) je projekat švajcarske organizacije ICERTIAS – International Certification Association GmbH (www.icertias.com) kojeg u Crnoj Gori sprovodi i zastupa kompanija ICERTIAS d.o.o. iz Hrvatske.

Osnovni je cilj istraživanja bio taj da se dobije uvid u iskustvo i percepciju stanovnika Crne Gore o robnim markama proizvoda i usluga, kao i proizvođača i trgovaca za koje se smatra da daju najbolji odnos cijene i kvaliteta (tzv. bestbuy) od korisnika, ali i prema percepciji onih koji nužno nisu korisnici, ali imaju relevantno mišljenje na osnovu iskustva njima bliskih osoba.

Neispravno korišćena BBM

9778015a-c846-4988-ac93-7c6357c64ff0

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *