Kredi Agrikol izlazi iz 39 banaka

Dodajte komentar

Francuska banka Kredi Agrikol objavila je da će prodati udio u 39 francuskih regionalnih banaka kako bi povećala osnovni kapital.

Transakcija u vrijednosti od 18 milijardi eura će povećati zajednički akcionarski kapital Kredi Agrikola na 11 odsto, koji je inače ključno mjerilo finansijske snage banke, navodi se u saopštenju francuske banke, a prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Generalni direktor Kredi Agrikola, Filip Brasak (56), pokrenuo je reorganizaciju finansijskih odnosa sa francuskim regionalnim bankama u kojima Kredi posjeduje akcije, kako bi oslobodio kapital u svijetlu strožih bankarskih propisa.

Prema tom planu, regionalni kreditori će osnovati mehanizam za otkup 25 odsto akcija koje su trenutno u vlasništvu Kredi Agrikola, navodi njujorška agencija, i dodaje da će Kredi obezbijediti 11 milijardi eura zajma za finansiranje tog dogovora.

Ovaj dogovor je bolji od očekivanog. Bolji je za investitore i bolji je za sve“, izjavio je analitičar investicione banke Natiksis iz Pariza, Aleks Koanj.

Posle ovog saopštenja, akcije Kredi Agrikola su skočile za 5,9 odsto u Parizu, na 8,88 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *