Kina “pakuje” milijarde ali to nije dobro

Dodajte komentar

Kineska spoljnotrgovinska razmjena je u januaru smanjena jer su i izvoz i uvoz pali zbog prekomjerne proizvodnje i slabe tražnje koja “guši” drugu ekonomiju svijeta.

Izvoz je u januaru pao za 11,2 odsto na godišnjem nivou, na 177,5 milijardi dolara, dok je uvoz pao za 18,8 odsto, na 114,2 milijarde dolara, saopštila je kineska carinska služba, a prenosi agencija Frans pres.

Previranja na međunarodnim tržištima i slabost partnerskih ekonomija, izvršili su pritisak na azijskog giganta, koji je inače glavni pokretač svjetskog privrednog rasta i najveći svjetski trgovac robom.

Sunovrat cijena sirovina, kao što je nafta, i usporavanje gradnje infrastrukture, oborili su vrijednost kineskog uvoza, dok je izvoz nagrizla slaba inostrana tražnja, u kombinaciji sa rastućim troškovima rada i jačanjem konkurencije u susjednim zemljama.

Najnoviji podaci su znatno gori od očekivanih, budući da su ekonomisti koje je anketirala njujorška agencija “Blumberg” očekivali pad izvoza od 1,8 odsto, i smanjenje uvoza od 3,6 odsto.

Oštar pad spoljnotrgovinske razmjene u januaru je bio posljedica slabe spoljne tražnje“, navodi se u saopštenju ANZ banke.

Ekonomija Kine je u 2015. godini porasla za 6,9 odsto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine, a očekuje se da će dodatno usporiti u ovoj godini.

Izvozni podaci su znatno niži u odnosu na pad od 1,4 odsto iz decembra, dok je uvoz tada smanjen za 7,6 odsto.

Istovremeno, mjesečni trgovinski suficit Kine dostigao je novi rekord od 63,3 milijarde dolara, navodi Frans pres.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *