Predsjednik Eurogrupe: Bankarska pravila ostaju stroga

Dodajte komentar

Predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem odbacio je pozive na labavljenje regulacije u vezi bankarske unije, nakon oštrog pada cijena dionica evropskih banaka, kazavši kako su nova pravila spašavanja banaka navela investitore da s više kritike prate rizike u njima.

Dijsselbloem, koji je i ministar finansija Holandije, kazao je u intervjuu holandskoj radio stanici u subotu da su nakon finansijske krize 2007. godine uvedena stroža pravila kako bi se vratilo povjerenje u banke.

Sada imamo znatno stroža pravila o tome ko plaća račune ako banke pogriješe, a to nisu poreski obveznici. Zbog toga ulagači na banke gledaju s više kritike i to je dovelo do korekcije na tržištima dionica“, kazao je Dijsselbloem.

Od početka godine berzanski STOXX indeks bankarskog sektora eurozone potonuo je više od 25 posto, što je navelo neke političare i funkcionere, među ostalima guvernera centralne banke italije Ignazia Viscoa, da pozovu na postupnije uvođenje novih pravila koja trošak spašavanja posrnulih banaka prebacuju na investitore.

No, Dijsselbloem, koji predsjedva sjednicama ministara finansija eurozone, kaže da bi to bilo najgore moguće rješenje.

Po mom mišljenju, prvo moramo učvrstiti bankarsku uniju. Kapitalni zahtjevi moraju se nastaviti idućih godina, a to će ojačati povjerenje u banke“, kazao je Dijsselbloem.

On je istakao i kako ekonomske prilikevu Europi ostaju oprezno optimistični, uprkos nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta i loših ekonomskih vijesti iz Kine i SAD-a. On je upozorio da bi priče o krizi mogle postati samoispunjavajuće proročanstvo.

Od 2008. godine neprestano smo u nekom kriznom modu u našim glavama, premda se vidi da realna ekonomija izlazi iz krize. Banke su puno snažnije, bilansi su puno bolje i očišćene su od loših zajmova“, kaže Dijsselbloem.

Niska profitabilnost i gotovo 1.000 milijardi eura loših kredita, što je nasljeđe evropske dužničke krize, pritiskaju bankarski sektor, no banke su sada dobro kapitalizovane nakon što su niz godina bile pod pritiskom regulatora da ojačaju svoj kapital.

Banke u eurozoni su sada u daleko boljoj poziciji nego što su bile na vrhuncu dužničke krize 2011. i 2012. Zahvaljujući bankarskoj uniji, sada su daleko otpornije“, kazao je Bernard Coeure, član Odbora Evropske centralne banke (ECB) u subotu u intervjuu dnevniku Rheinische Post.

Izvor: irishexaminer.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *