Nafta gura Venecuelu u bankrot

Dodajte komentar

Država sa najvećim rezervama sirove nafte na svijetu, Venecuela, mogla bi već ovog mjeseca da bankrotira po osnovu 122,9 milijardi dolara spoljnog duga.

Pad cena nafte je ugrozio sposobnost Venecuele da servisira obaveze prema kreditorima, navodi RT, dodajući da zvaničnom Karakasu 26. februara dospijeva na naplatu 1,5 milijardi dolara duga po osnovu obveznica, javlja Russia today.

Uprkos krizi, ova država je do sada uspijevala da izmiri obaveze.

Ipak, 96 odsto prihoda od izvoza, Venecuela ostvaruje od prodaje nafte, čije je pojeftinjenje sa nivoa od 100 dolara, sredinom 2014. godine, na aktuelnih 30 dolara za barel uzrokovalo haos u ekonomiji ove latinoameričke države.

U januaru, venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro je tvrdio da će država moći da servisira dugovanja uprkos niskim cijenama nafte.

Aktuelni kreditni rejting Venecuele je „CCC“, prema ocjeni američke rejting agencije Standard&Poors (S&P).

Kako navodi Russia today, Venecuela je u trećem kvartalu 2015. godine posedovala devizne rezerve u vrijednosti od 35,5 milijardi dolara, koje se u posljednje vrijeme ubrzano prazne, što je dovelo u pitanje sposobnost države da vrati dugove.

Ekonomija Venecuele je prošle godine pala za deset odsto, inflacija je između septembra i kraja 2015. godine dostigla nivo od 141 odsto, prema statističkim podacima vlade u Karakasu.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *