Hoće li Amerikanci istisnuti Gazprom s evropskog tržišta?

Dodajte komentar

Gazprom je počeo da se aktivno bori za mjesto evropskog potrošača gasa i povećava količine isporuka u EU. Osim Norveške, tradicionalnog konkurenta na evropskom tržištu, Gazprom se mora takmičiti s isporučiocima iz ZND-a i SAD-a.

”I’ll be back”, citatom iz filma Terminator započeo je Aleksandr Medvedev, zamjenik direktora Gazproma, svoj nastup pred američkim investitorima. Delegacija ruskog gasnog monopoliste susrela se s investitorima 1. februara 2016. u New Yorku. Prema riječima Medvedeva, ”glavni udio finansiranja Gazproma” stiže iz SAD-a. Kompanija je i dalje spremna da radi s američkim investitorima.

2015. godine Gazprom je otkazao tradicionalne susrete u New Yorku i Londonu, zato je napravio prezentacije u Hong Kongu i Singapuru. No kompanija se 2016. ponovno vratila djalogu s američkim investitorima. Investitori su se prije svega zanimali može li ruska kompanija da konkuriše ukalupljenom zemnom gasu iz SAD, koji će se u dogledno vrijeme isporučivati na evropsko tržište.

Gazprom je zauzeo jedan dio mjesta isporuka iz Alžira i Libije. Proizvodnja u Africi pada, budući da se smanjuju investicije u nju zbog niskih cijena i nestabilnosti političke situacije. Tamo se trenutno proizvodi 30% manje nego prije 5 godina”, kaže Georgij Vaščenko, rukovodioc uprave operacija na ruskom tržištu IK Freedom Finance. Prema njegovim riječima, udio Gazproma na evropskom tržištu je najviši u posljednjih 10 godina. Pritom Norveška neće moći značajno povećavati svoje količine, dodaje Vaščenko.

Međutim, pozicije Gazproma već su oslabile na nekim evropskim tržištima. U novembru 2014. Litvanija je u gradu Klajpeda otvorila terminal za prijam ukapljenog zemnog gasa iz Norveške. Štaviše, prema podacima livanske vlade, u 2016. udio Norveške u Litvainji biće prvi put veći od ruskog.

Prema riječima stručnjaka, glavnu prijetnju za isporuke ruskog plina u Evropi činiće u budućnosti plin iz ZND-a i SAD-a. U istraživanju američke kompanije Wood Mackenzie izravno se govori da bi EU mogao biti ključni kupac američkog ukapljenog zemnog gasa. Štaviše, do 2020. do 55% od čitavog američkog ukapljenog zemnog gasa (ili 32 miliona tona godišnje) isporučivaće u Evropu.

U januaru 2016. s terminala Sabine Pass, u Louisiani, trebao je već biti poslat tanker Energy Atlantic s prvim isporukama ukapljenog zemnog gasa za Evropu. Ipak, zbog tehničkih razloga isporuke su bile prebačene za kraj februar-početak marta 2016. Osim Sabine Pass, u dogledno vrijeme u SAD-u trebala bi početi sa radom četiri nova terminala ukapljenog zemnog gasa.

U Gazpromu zasad se ne boje konkurencije s američkim ukapljenim zemnim gasom. Prema istraživanjima kompanije, američki gas će biti skuplji od ruskog koji se cjevovodima isporučuje. ”Cijena uključuje transport po SAD-u, kondezovnje, morski transport i regasifikaciju u Velikoj Britaniji”, ističe Gazprom u prezentaciji za investitore.

PoslovniPuls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *