Arapi danas preuzimaju Novi duvanski

Dodajte komentar

Ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombiiatom između predstavnika Vlade, Glavnog grada i kompanije BMJ industris FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće potpisan danas, potvrđeno je nezvanično za „Dan”.

Vlasnik arapske kompanije Ahmad Bkairat stigao je u Crnu Goru u subotu, a sa njim i četiri stručnjaka koji će raditi na remontu mašina.Danom potpisivanja ugovora u upravljanju Novim duvanskim kombinatom zvanično će biti likvidiran Duvanski kombinat u stečaju, što znači brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata, kao i akcija iz Centralne depozitarne agencije, a svi zaposleni dobiće rješenja o otkazu, koja su, prsma nezvaničnim saznanjima, već pripremljena.

Radnici koji ss ne nalaze na spisku od 75 radnika, koji je nedavno objavljen na oglasnoj tabli DKP, a koje investitor planira da angažuje u periodu od godinu, odnosno za vrijeme u kom će se na placu na Tuškom putu, koji je ulog Glavnog grada u NDKP, graditi nova fabrika, dobiće otpremnine u roku od 30 dana od dana dostavljanja komapletne dokumentacije Ministarstvu poljoprivrede. Takođe, stečajna uprava DKP donijela je i rješenje o tome da radnici koji će dobiti otkaze neće moći da uđu na imovinu DKP.

Radnici koji su se našli na spisku od 75 imena koje investitor planira da radno angažuje imaju rok do danas u podne da se izjasne o tome da li prihvataju uslove koji im se nude, ili će se prijaviti za socijalni program, odnosno za isplatu otpremnina. Prema nezvaničnim saznanjima, dva radnika sa spiska koji bi mogli da budu angažovani na remontu mašina neće prihvatiti ponuđene uslove.

Vlasnik arapske kompanije Ahmad Bkairat, prema nezvaničnim saznanjima, u srijedu bi trebalo da se sastane sa nremijerom Milom Đukanovićem.

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti po redu tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata i ponudila ulaganja od 20 miliona eura, od čega će, kako su ranije najavili, u prvoj godini uložiti 12 miliona.

U periodu gradnje nove fabrike proizvodnja će se odvijati u postojećim kapacitetima Duvanskog kombinata. J.V.

Traže pismene garancije za posao

Kako je ranije kazala za „Dan” predsjednica Novog sindikata DKP Snežana Vidaković, na zboru radnika održanom prošle sedmice konstatovano je da zaposleni neće uzeti radne knjižice, niti će izaći iz fabrike sve dok svim radnicima ne budu uručeni sporazumi kojim se konstatuje visina otpremnine za svakog pojedinačno, sa datumom isplate otpremine. Takođe, traže i pismene garancije da će radnici sa spiska biti radno angažovani, jer će poziv za posao od Arapa morati da sačekaju na birou rada. Oni će biti angažovani po završetku remonta mašina, koji može da potraje do tri mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *