Zlato nikad nije bilo skuplje

Dodajte komentar

Cijena zlata na najvišem je nivou u zadnjih godinu dana jer zbog previranja na svjetskim finansijskim tržištima i oštrog pada cijena akcija ulagači traže utočište za kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u neizvjesnim vremenima.

U četvrtak je unca zlata dostigla spot cijenu od 1.262 dolara po unci, ojačavši pet odsto u jednom danu. Jutros je blago popustila, te se kreće oko 1.240 dolara. Investitore muči strah od finansijske nestabilnosti i pada cijena akcija banaka s obe strane Atlantika. Sve više ih, naime, brine profitabilnost banaka u uslovima niskih stopa rasta i niskih, pa čak i negativnih kamatnih stopa.

Sve je više onih koji traže sigurno utočište. Preporučujemo klijentima da u svoje portfelje pridodaju zlato kao osiguranje, ako stvari krenu zaista loše, jer će mu cijena onda i dalje rasti“, kaže analitičar Julius Baera Carsten Menke.

Kako ističe predstavnik investicionog odjeljenja u američkom investicionom društvu Sica Wealth Management Jeffrey Sica, zbog zabrinutosti, posebno oko evropskog bankarskog sistema, sve više se kupuje zlato radi sigurnosti.

Porasla je i cijena srebra, i to za 4,4 odsto, na 15,95 dolara za uncu, što je njen najviši nivo u zadnjih 3,5 mjeseca.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *