Sunovrat nafte znači prelazak na plan B

Dodajte komentar

Francuska naftna kompanija Total smanjila je investicione ciljeve u pokušaju da drastično obori troškove kako bi se suprotstavilla globalnom kolapsu cijena nafte.

Iz Totala su naveli da će u 2016. ulaganja biti za oko dvije milijarde dolara manja nego što je prvobitno planirano, jer se, kao i ostali naftni divovi, bore sa slabim cijenama nafte, koje su pale oko 70 odsto od sredine 2014. zbog hronične prezasićenosti tržišta, a danas su bezmalo došle do 13-godišnjeg minimuma, prenosi agencija AFP.

Kompanija će tako ove godine investirati samo 19 milijardi dolara u odnosu na raniji plan od 20 do 21 milijarde, što je, takođe, znatno manje u poređenju sa ulaganjima od 23 milijarde dolara u 2015. godini, navodi se u saopštenju.

Od 2017. godine, iznos namijenjen investicijama će pasti na između 17 i 19 milijardi dolara.

Moramo biti dobri u onome što možemo da kontrolišemo, a to su naši troškovi. Nastavićemo da ulažemo napore u pogledu kontrole troškova“, rekao je generalni direktor Totala, Patrik Pujan, novinarima.

Akcija Totala zatvorena je u četvrtak na nižem nivou za 3,3 odsto na tržištu akcija u Parizu, ali je i dalje bolja od indeksa Pariske berze koji je završio s padom od 4,1 procenat.

Kompanija je takođe poručila da će pojačati smanjenje operativnih troškova u ovoj godini za 2,4 milijarde dolara, u odnosu na lanjskih 1,5 milijardi, s tim što će rezanje rashoda biti povećano na 3,0 milijarde dolara u 2017, a uštede će uglavnom biti sprovedene u sektoru eksploatacije i istraživanja nafte, prenijela je agencija AFP.

B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *