Đurović: Nije poništen tender za zakup plaža, zasad nema materijalne štete

Dodajte komentar

Direktor Morskog dobra Mihailo Đurović tvrdi da nije poništen tender za zakup plaža. Kako objašnjava, mediji nijesu tačno prenijeli uslove koje zakupci moraju da ispune da bi se prijavili na tender, a koje su postavili Upravni odbor tog preduzeća i Vlada.U odluci Vlade piše da je jedan od uslova i dokumenata potrebnih da bi se kompanija prijavila za zakup i potvrda od Poreske uprave da su uredno izvršene sve obaveze po osnovuplaćanja poreza i doprinosa. U javnom pozivu, međutim, ne piše tako.

U oglasu koji su objavili mediji piše da je potrebna potvrda Uprave lokalnih javnih prihoda prebivališta ponuđača, a ne Poreske uprave, kako je pisalo u odluci Vlade.

Zbog takve greške mediji su objavili da je poništen tender za zakup plaža. To demantuje direktor Morskog dobra Mihailo Đurović.

Tender nije poništen već je zaustavljen postupak vrednovanja da bi se konsultovali i da pokušamo da izađemo iz ove situacije. Dakle, treba samo da vidimo da li je napravljena proceduralna greška, da li ona može da mijenja suštinu. Da li ćemo prihvatiti proceduralnu grešku kao toliko krupnu da može da obesmisli postupak čitavog tendera, ili ćemo pokušati, u saradnji sa nadležnima, da prevaziđemo nastalu situaciju i da uvažimo ponude ponuđača. Dakle u narednom periodu vidjećemo kako da prevaziđemo ovaj problem koji je nastao’‘, kazao je Đurović za Radio Antena M.

U službama preduzeća je, ističe on, napravljena greška.

Jer je UO zadužio službe da pripreme oglas i tu je napravljena greška. Ne mogu vjerovati da je namjerna grška, jer je trebalo da svi ponuđači postupe po javnom pozivu i pravljenje bilo koje greške ne znači da će bilo ko u podnošenju dokumentacije da postupi suprotno od onoga što piše u javnom pozivu. Tako da ne mogu da vjerujem da je prilikom samog raspisivanja bilo namjere“, istakao je on.

Kandidati za zakup saopštili su da će, zbog štete koju im je takva greška napravila, tražiti reakciju Tužilaštva. Đurović nije želio da procjenjuje da li u cijeloj situaciji ima posla za Tužilaštvo, niti kolika je šteta nanijeta ponuđačima.

Šteta je naravno napravljena samom preduzeću zbog konstatovanja greške. Za sada evidentne materijalne štete nema jer, kao što sam rekao, tender nije poništen, nego je samo zaustavljen proces vrednovanja i mi ćemo naći način zajedno sa UO i sa Vladom kako da prevaziđemo ovaj problem”, kazao je on.

Član Upravnog odbora Morskog dobra Željka Radak Kukavičić saopštila je da je jasno da je kriv onaj ko je pripremao tekst i slao štampanim medijima oglas. Smatra da će nastala greška negativno uticati na zakupce koji su već javno saopštili svoje ponude na tenderima.

Mi smo ranije ove godine krenuli u ovu priču kako bi tenderi bili na vrijeme, da ne bi bilo kao prošle godine. Dakle, namjera je bila da u martu imamo poznate zakupce. I ovo je sada jako negativna i loša poruka.sva ova priča kako god da se ispravi nije dobra. Ove godine je plan donijet na vrijeme i odluke je donijela Vlada na vrijeme, da bi već 1. maja plaže bile spremne“, rekla je Radak Kukavičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *