1000+ stanova: Cijene će biti niže od najavljivanih?

Dodajte komentar

Ukoliko nijeste nasljednici velikog bogatstva, ako vam familije nijesu obezbijedile stan ili kuću, a ne možete da otplaćujete kamate na bankarske kredite, trenutno imate dva načina da, pod povoljnijim uslovima od uobičajenih, obezbijedite “krov nad glavom“.

Vlada sprema projekat 1000+stanova, kroz koji bi oko 500 porodica, odnosno oko hiljadu i po ljudi, došlo do krova nad glavom. Sudeći po informacijama koje je CdM dobio iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, cijene će biti povoljnije od najavljivanih.

Naime, produžen je rok za sve građevinske kompanije koje žele da grade i prodaju stanove u okviru projekta 1000+. Razlog odlaganja roka do 26. februara je, između ostalog, veliko interesovanje građevinara. To za građane znači – povoljnije cijene i veći izbor.

Očekujemo da će jedan od pozitivnih efekata za krajne korisnike biti upravo niže cijene stambenih jedinica od tržišnih, kroz veću ponudu objekata u izgradnji“, kazao je CdM-u generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Čanović.

Najniža cijena još nije poznata, ali se zna da metar kvadratni ne može da košta preko 1.089 eura. Svako ko bude želio više, moraće sam da doplati razliku.

U prethodnom periodu smo obavili razgovore sa predstavnicima građevinskih kompanija, tokom kojih smo insistirali da za ovaj projekat koriguju na niže cijene m2 stanova u odnosu na tržišne, imajući u vidu za koje ciljne grupe je ovaj projekat namijenjen. Imajući u vidu iskazanu spremnost građevinskih kompanija da prilagode cijene kupovnoj moći stanovništva, očekujem da će cijene u zavisnosti od kvaliteta, stepena izgradnje i lokacije, biti nešto ispod aktuelnog tržišnog prosjeka”, naveo je Čanović.

Kamata iznosi 3,99 odsto, a, rok otplate je 20 godina. Javni poziv za građane trebalo bi da bude raspisan krajem februara, i trajaće 30 dana.

Osim kroz projekat 1000+, do stana možete doći na još jedan način.

Pod uslovom da ste zaposleni u firmi koja je članica Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju – CFSI, najjeftiniji stan, kako tvrde u toj organizaciji, možete da kupite upravo preko njih. Metar kvadratni košta od 500 do 950 eura, kazao je za CdM direktor te ustanove, Igor Radunović.

U Podgorici je prosječna cijena kvadrata stana 700 eura, u sjevernim opštinama 600 eura, dok su u primorskim gradovima cijene nešto jače i u prosjeku iznose oko 850 eura“, naveo je Radunović.

A kamate koje se ugovaraju sa bankama su povoljnije od uobičajenih.

Npr. tokom prošle godine naši kupci mogli su da dobiju kredite u nekoliko banaka sa kamatom manjom od 6 odsto”, saopšteno nam je iz CFSSI.

Još povoljnje uslove mogu da dobiju mladi bračni parovi.

Uz pomoć i učešće svojih poslodavaca, mladi parovi stan mogu da kupe po cijenama upola nižim od tržišnih“, naglašava Radunović.

Tokom prošle godine, preko fonda je do stana došlo 230 porodica. Najviše stanova je kupljeno u Podgorici i Budvi. Isti trend u fondu očekuju i ove godine.

Izvor: CdM

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *