Nekoliko savjeta kako da poboljšate svoju materijalnu situaciju

Dodajte komentar

Mnogi misle da je nemoguće postati bogat. Spremni su da naporno rade, ali ipak ne razmišljaju o mogućnosti da se obogate. Većina smatra da imućni samo postaju još imućniji. Izgradnju bogatstva možete početi efikasnim taktikama koje vas ništa neće koštati.

Pesimizam i očekivanja da ćete uspeti preko noći treba ostaviti po strani, navodi Daily Finance.

Postavite cilj

Nije dovoljno samo reći „Ja želim da investiram“. To je prije maštanje nego plan. Napravite mapu koraka koje morate da pređete da biste došli do krajnjeg cilja. Ako želite da ulažete u nekretnine, preduzmite konkretne poteze da saznate šta je potrebno za ostvarenje vaše ideje.

Neki od koraka su edukacija o lokalnom tržištu nekretnina, količini novca koja će biti potrebna da započnete posao, istraživanje o načinima na koje možete da ostvarite cilj ili kupovina zaplenjenih nekretnina na aukcijama.

Napravite budžet

Kreirajte budžet koji će vas dovesti do onoga što ste planirali. Izračunajte koliko plaćate kredit za stan, kiriju, ishranu i slične troškove. Zatim, oduzmite sve ’dodatne’ troškove, kao što su posebni kanali na kablovskoj koji se plaćaju. Onda kada znate svoje ’prave’ troškove, imaćete jasniju sliku koliko vam novca preostaje da štedite za ispunjenje vašeg cilja.

Pratite troškove

Najbolji način da provjerite koliko stvarno trošite je da pišete i pratite troškove barem mjesec dana. To će vam dati tačan uvid na šta sve odlaze vaše pare. Na kraju mjeseca možda ćete biti iznenađeni kada vidite da znatan dio bužeta potrošite na manje važne kupovine. Ako uvidite da 15 hiljada dinara potrošite na aplikacije, magazine, filmove i drugo možda drugačije rasporedite sredstva. Nije ideja da se odreknete svega što volite, već da pametnije koristite svoj novac.

Živite malo ispod svojih mogućnosti

Onda kada imate održiv budžet, pridržavajte ga se. Ušteđevinu sačuvajte za ostvarivanje vaših planova. To ne znači da ne možete da se zabavljate ali što manje budete trošili danas, vjerovatnije je da ćete ’sjutra’ biti bogatiji.

Vratite dugove

Ako vam svakog mjeseca ostaje novca, svakako bi trebalo da ga uštedite, osim ako imate dugove. Prije razmišljanja o ulaganju ušteđevine, taj novac iskoristite da vratite dugove. Kada ispunite obaveze prema onima koju su vam pozajmili novac imaćete ’zdrave finansije’ i moći ćete bolje i brže da krenete naprijed.

Razmišljajte na duže staze

Kada napravite budžet, ispratite troškove, oslobodite se nepotrebnih i vratite dugove, vjerovatno je da ste se navikli na skromniji način života da biste bili bogatiji u budućnosti. Iskušenje da se vratite na staro će postojati. Najveća prepreka poboljšanju vaše materijalne situacije je trenutni uspjeh, želja da imate sve danas i odmah. 

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *