Turci deceniju ne pamte gore – otišlo 81% Rusa

Dodajte komentar

Broj ruskih turista koji je posjetio Antaliju, glavnu turističku destinaciju u Turskoj, manji je za 81 odsto. Njihov broj je pao na 2.427 u januaru, u odnosu na isti period 2015. godine, kada ih je bilo 12.870, piše Daily News.

Ukupan broj svih turista koji je posjetio ovaj grad u januaru pao je za 17 odsto, pokazali su zvanični podaci. To znači da je Antaliju u januaru posjetio ukupno 97.601 turista, što je najnmanje u posljednjoj deceniji.

Istanbul je bio domaćin za 135.010 turista u januaru, a 2008. je zabilježio naveći broj posjeta kada je dočekao 140.306 turista.

Istanbul okuplja milione domaćih i stranih turista svake godine, a njegovi luksuzni hoteli su obično prebukirani, posebno u ljetnjoj sezoni. Zimi turizam usporava i pada zajedno sa padom temperatura.

Rusija se kotirala na petu, u odnosu na drugu poziciju, koju je zauzimala 2015. godine, u pogledu zemalja sa najvećim brojem posjetilaca u Antaliji.

Turska je za Ruse bila destinacija “broj jedan“ već godinama, ali je ova tradicija prekinuta nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na granici Turske i Sirije 24. novembra 2015. godine.

Nakon ovog incidenta, Rusija je uvela ekonomske sankcije protiv Turske, kao i ograničenja putovanja ka destinacijama koje su ruski turisti tradicionalno posjećivali u Turskoj.

Tursku očekuje suočavanje sa gubicima i na drugim tržištima. Gubitak na njemačkom tržištu iznosio je 16 odsto, a broj Njemaca koji je posetio Antaliju pao je sa 52.731 u januaru 2015. na 44.262 u istom periodu ove godine.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *