Strah od talasa bankrota evropskih banaka raste

Dodajte komentar

Rekordni gubici i loši krediti mjereni milijardama hrane strah od talasa stečajeva u evropskom bankarskom sektoru.
Trošak zaštite od kreditnog rizika tzv. credit default swaps (CDS) za finansijski sektor u ponedjeljak je bio na najvišem nivo u dvije i po godine.

Osiguranje za paket podređenog duga evropskih banaka od deset miliona eura poraslo je za 13 posto, na 299.450 eura, saopštio je dobavljač podataka Markit. To je gotovo dvostruko povećanje na mjesečnom nivou, prenosi Indikator.ba.Dionice banaka su u slobodnom padu i ključno pitanje je mogu li banke u situaciji sporog rasta ekonomije i niskih kamata zaraditi dovoljno novca da privuku investitore, kazao je stručnjak za finansijsko tržište Erik Nielsen iz Bank Austria.Iskreni odgovor je: ne znamo.”

CDS-ovi Deutsche Bank porasli su u ponedjeljak na visokih 214.625 eura. Njemačka banka najavila je krajem januara gotovo sedam milijardi eura gubitka, što je najveći godišnji minus u istoriji banke.  Od tada, dionice Deutsche Bank bilježe konstatan pad vrijednosti. U ponedjeljak dionice su bile na sedmogodišnjem minimumu od 14,51 eura.

Dionica Credit Suisse je pala prošle sedmice na najniži nivo u više od 23 godine. U njenom slučaju milijarda gubitka bila je razlog za dodatne prodaje. Loši krediti koji iznose 200 milijardi eura glavni su negativan faktor za italijanske banke. Vlada u Rimu je u višemjesečnim pregovorima sa EU kako bi usaglasila detalje o formiranju tzv loše banke.

Evropski bankarski indeks pao je u ponedjeljak 3,3 posto, na 141,59 boda, samo korak od troipogodišnjeg najnižeg nivoa prošle sedmice. Njegov grčki pandam pao je čak za 20 posto i prošle sedmice bio je na rekordno niskom nivou od 25.22 poena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *