Bankomat uzima tri odsto provizije

Dodajte komentar

Podgoričanin Mato Lazić ogorčen je jer su mu banke skinule 11 eura provizije prilikom podizanja 300 eura penzije. Lazić ističe da je psnziju podigao iz dva puta i to na bankomatu Crnogorske komercijalne banke.

On je kazao da je klijent NLB-a i da nije upoznat sa činjenicom da je provizija za podizanje novca sa drugog bankomata preko pet eura, te da je neophodno obavijestiti klijente o tome, naročito penzionere.Šokirao sam se kada sam vidio da mi je 11 eura skinuto prilikom podizanja penzije. Prvo sam podigao 200 eura na bankomatu CKB-a, pa sam nekoliko sati kasnije na bankomatu iste banke u centru podigao još 100. Pošto uglavnom znam koliko imam na računu vidio sam da nešto nije u redu i otišao u CKB kako bi mi objasnili o čemu se radi. Rekli su mi da je provizija tolika i da ništa ne mogu uraditi. Napisao sam prigovor u kome sam naveo da banke takvim nametima bukvalno pljačkaju narod. Nerealno je da na 300 eura bude čak 11 eura provizije, to jednostavno banke ne smiju da dozvole jer zbog toga mogu samo da gube klijente – poručio je Lazić.

Gotovo da nema građanina koji nije zatečen bankovnom politikom po kojoj svaki klijent bilo da podigne 10 eura ili deset hiljada sa bankomata druge banke plati pet eura. Međutim, uprkos mnogobrojnim žalbama klijenata banke godinama ne mijenjaju svoju odluku.

Skoro sve banke koje posluju na teritoriji Crne Gore imaju istu proviziju ukoliko klijent podigne novac sa bankomata druge banke. Dakle, Lazićev primjer pokazao je da ukoliko klijent NLB-a podigne novac sa bankomata CKB-a platiće proviziju od pet eura bez obzira da li podiže pet, sto ili hiljadu eura.

Iz NLB-a i Hipotekarne banke za „Dan” su kazali da klijenti njihovih banaka za podizanje novca sa bankomata drugih banaka plaćaju tri odsto od podignutog iznosa.

Građani se nerijetko žale i bankarskom ombudsmanu Halilu Kalaču zbog visoke provizije prilikom podizanja novca sa bankomata banke čiji nijesu klijenti. Kalač je kazao da je on uputio apel bankama da smanje proviziju.

Građani se često žale na visoke provizije prilikom podizanja novca sa bankomata banke čiji nijesu klijenti i u prosjeku iznose pet eura. Činjenica je da je to za crnogorske uslove nije malo novca, pa sam apelovao na banke da tu proviziju prilagode našim standardima. Problem je i što građani nijesu informisani, tek kada podignu novac sa bankomata banke gdje nemaju otvoren račun vide da im je skinuto pet eura provizije i taj novac se ne može vratiti. Baš zbog toga što banke nijesu obavijestile klijente da im je visoka provizija ukoliko podignu novac sa drugog bankomata, građani treba da budu pažljiviji – poručio je Kalač.

Klijenti Sosijete banke ne plaćaju proviziju

Sosijete ženeral banka je jedina banka u Crnoj Gori koja ima u svojoj ponudi besplatno podizanje gotovine na bankomatima svih banaka, saopštili su iz te banke.

Od decembra 2014. godine, klijenti banke, korisnici paketa proizvoda „le klub”, „masterkard debit” kartica, imaju mogućnost da besplatno podižu gotovinu na bankomatima svih banaka. Za „le klub standard” i „superior”, mjesečni broj besplatnih podizanja je četiri, dok za korisnike „premijum” paketa broj dozvoljenih besplatnih podizanja je neograničen. Da bi se aktivirala ova mogućnost, korisnici paketa treba da se obrate svom ličnom bankaru u nekoj od naših ekspozitura – saopštili su za „Dan” iz te banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *