Ovo je deset najvrednijih kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Apple je preuzeo ponovo presto kao najvrednija američka kompanija prema popisu Fortune 500. Nakratko je prvo mjesto bio zauzeo Alphabet, Googleov holding, no Apple se vratio iako mu se vrijednost s prošlogodišnjih 725 milijardi dolara ‘srozala’ za skoro 200 milijardi. Alphabet je sada na drugom mjestu uz 507 milijardi dolara vrijednosti, dok je treći Microsoft s 413 milijardi.Po časopisu Fortune, tržišta dionicama koja su bila blagonaklona prema mnogim tehnološkim kompanijama i veoma oštra prema svim ostalim djelatnostima, dovela su do promjena na cijelom popisu, ne samo među onima na vrhu. Najuočljivije je ispadanje Walmarta iz kruga deset najvrednijih kompanija, jer je završio na 13. mjestu izgubivši 53 milijarde dolara vrijednosti. Prošle godine je Walmart predvidio da se prodaja neće povećavati u 2016. godini i da se mora okrenuti većim ulaganjima u internet trgovanje.

To potvrđuje, kaže Fortune, upravo proboj Amazona među deset najboljih na deveto mjesto s 250 milijardi dolara. Amazon je time ostvario najveći skok na listi, obzirom da je prošle godine bio 19. sa 175 milijardi dolara. Iako su dionice Amazona nedavno pale, to mu očito nije mnogo naštetilo. Facebook, deseti u 2015. godini, sada je na petom mjestu s 321 milijardom dolara vrijednosti. Jedina banka koja se našla među velikom desetoricom je Wells Fargo koja je s prošlogodišnjeg šestog mjesta spala na deseto. Na šestom mjestu ju je, pak, zamijenio Berkshire Hathaway finansijskog gurua Warrena Buffetta. Radi se o padu za tri mjesta kompanije s 312 milijardi vrijednosti, a pad je uzrokovan Buffettovim ulaganjima u nekoliko ne baš dobro stojećih, ali velikih kompanija poput spomenutih Walmarta i Wells Farga.

Tehnološke kompanije prestižu, podvlači Fortune, nekada vladajuće industrijske divove, tako da je General Electric osmi na popisu. Fortune sumnja da će ta kompanija s 271 milijardom dolara vrijednosti i iduće godine ostati među najboljih deset. Četvrti je Exxon Mobile uz 326 milijardi dolara vrijednosti, a sedmi Johnson & Johnson, 288 milijardi.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *