Coca-Cola je otkrila tržište koje će im spasiti biznis sa sokovima

Dodajte komentar

Budući da posao sa sokovima u SAD-u slabi, kompanija Coca-Cola u potrazi je za novim tržištem. Iz kompanije tvrde da je to upravo Afrika. Sveukupno će od 2010.-2020. uložiti 17 milijardi dolara, a nadaju se dvostruko većem dobitku.

Krajem januara objavili su kako je izvoz u Afriku dosegao svoj rekord od 2012.godine. Naime, tada su kupili 40 posto najvećeg Nigerijskog proizvođača sokova, Chi ldt. grupacije TGI, a ostatak kompanije planiraju da otkupe u naredne tri godine.

Jako smo optimistični oko ekonomskog i društvenog rasta Afrike i prepoznajemo važnost osiguravanja prednosti nad ukusima potrošača time što širimo svoju ponudu i dodajemo nove proizvode“, izjavio je za Business Insider direktor Coca-Cola za istočnu i zapadnu Afriku, Kevin Balogun.

Iako amerikanci manje konzumiraju sokove, u Africi stručnjaci prepoznaju potencijal. Naime, najveća coca colina punionica u Africi, SABMiller, zabilježila je rast prodaje negaziranih sokova od 13 posto u Africi i 21 posto u Južnoj Africi.

Coca-Cola se tako prilagođava tržištu, te potrebama i ukusu tamošnjih potrošača. Na primjer, Sparletta Stoney Tangawizi i Krest Bitter Lemon, sokovi su proizvedeni na mikro nivou isključivo za afričko područje. To je ono što njihovu kompaniju čini najkonkurentnijom na svijetu.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *