Coca-Cola je otkrila tržište koje će im spasiti biznis sa sokovima

Budući da posao sa sokovima u SAD-u slabi, kompanija Coca-Cola u potrazi je za novim tržištem. Iz kompanije tvrde da je to upravo Afrika. Sveukupno će od 2010.-2020. uložiti 17 milijardi dolara, a nadaju se dvostruko većem dobitku.

Krajem januara objavili su kako je izvoz u Afriku dosegao svoj rekord od 2012.godine. Naime, tada su kupili 40 posto najvećeg Nigerijskog proizvođača sokova, Chi ldt. grupacije TGI, a ostatak kompanije planiraju da otkupe u naredne tri godine.

Jako smo optimistični oko ekonomskog i društvenog rasta Afrike i prepoznajemo važnost osiguravanja prednosti nad ukusima potrošača time što širimo svoju ponudu i dodajemo nove proizvode“, izjavio je za Business Insider direktor Coca-Cola za istočnu i zapadnu Afriku, Kevin Balogun.

Iako amerikanci manje konzumiraju sokove, u Africi stručnjaci prepoznaju potencijal. Naime, najveća coca colina punionica u Africi, SABMiller, zabilježila je rast prodaje negaziranih sokova od 13 posto u Africi i 21 posto u Južnoj Africi.

Coca-Cola se tako prilagođava tržištu, te potrebama i ukusu tamošnjih potrošača. Na primjer, Sparletta Stoney Tangawizi i Krest Bitter Lemon, sokovi su proizvedeni na mikro nivou isključivo za afričko područje. To je ono što njihovu kompaniju čini najkonkurentnijom na svijetu.

Poslovni dnevnik

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.