Bura u Njemačkoj zbog najave uvođenja limita na gotovinu

Dodajte komentar

Prijedlog njemačkog ministra finansija Wolfganga Schaeublea da se uvede plafon za gotovinske isplate kako bi se pomogla borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma naišla je na negodovanje u Njemačkoj .

U zemlji u kojoj ljudi još uvijek većinom radije plaćaju u gotovini, čak i centralna banka ili Bundesbanka je kritična prema prijedlogu Vlade.

Za građane, svako ograničenje u korištenju novca je kršenje njihovih ličnih ekonomskih sloboda“, rekao je Carl-Ludwig Thiele, odgovoran za upravljanje gotovinom u Izvršnom odboru Bundesbanke.
Hans Michelbach, finansijski stručnjak u konzervativnoj CSU stranci, izrazio je protivljenje na sličan način. Uvođenje ograničenje gotovinskih isplata bi označilo “neopravdano zadiranje u slobodu građana”, rekao je on.
Mediji su takođe osuli paljbu, pa je tako poslovni dnevnik Handelsblatt naveo da vlada “vodi rat protiv gotovine.”

Dnevni list Sueddeutsche Zeitung je upozorio na negativne efekte ograničavanja gotovine za važne sektore, kao što su zanatske radnje ili prodaje polovnih automobila.

U srijedu, Schaeuble je predložio da se uvede limit od 5.000 eura (5500 dolara) na gotovinske transakcije, ali je dodao da je potrebno da se ova mjera implementira širom Evrope kako bi bila efikasna.

Prema statističkim podacima Bundesbank, oko 79 posto plaćanja u Njemačkoj obavlja se u gotovini.  Kritičari, kao što su OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) požalili su se da velika količina gotovine olakšava pranje novca.

Prema studiji koju je naručilo Ministarstvo finansija, čak 100 milijardi eura prljave gotovine se pere u Njemačkoj svake godine.

U kontekstu borbe protiv finansiranja terorizma, EU je obećao ranije ove sedmice da će preispitati, zajedno sa Evropskom centralnom bankom, korištenje novčanica od 500 eura, koje kriminalni krugovi naročito koriste zbog velikog obima i niskog volumena.

indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *