Tojota – kada pad donese profit

Dodajte komentar

Neto profit kompanije Tojota skočio je za devet mjeseci njene poslovne godine gotovo 10 odsto, na 1,9 biliona jena (16 milijardi dolara).

Rast je postignut uprkos padu prodaje u većini regiona, zbog čega se vodeći svjetski proizvođač automobila fokusirao na jačanje produktivnosti u svojim fabrikama, izvještava agencija AFP.

Proizvođač “korole” i “prijusa” je saopštio da je blago povećao prognozu dobiti za celu svoju fiskalnu godinu na 2,27 biliona jena, i da je prodaja njegovih vozila opala u većini regiona, uključujući Evropu i Japan, dok je u Sjevernoj Americi porasla.

Tojota i njeni domaći konkurenti imaju korist od zdravog rasta u SAD-u, gde niske kamatne stope pogoduju potrošačima, mada bi tanušna mogućnost povećanja kamata u ovoj godini mogla da ukoči prodaju.

Slabljenje tražnje na tržištima u usponu, poput Tajlanda i Indonezije, kao i planirano podizanje poreza na potrošnju u Japanu sljedeće godine, takođe mogu “nagristi” tržište, kažu analitičari.

Prodaja u Kini, najvećem svjetskom automobilskom tržištu, blago je porasla, saopštila je Tojota, dodajući da tražnja za njenim terencem RAV4 jača u Sjevernoj Americi.

Slabiji jen je automobile japanskog proizvođača učinio relativno konkuretnijim u inostranstvu, što je naduvalo vrijednost profita ostvarenog u inostranstvu koji je vraćen u zemlju.

Tojota je takođe saopštila da će iduće nedjelje zatvoriti sve svoje fabrike u zemlji na jedan dan, a na taj potez se odlučila zbog nedostatka komponenti nakon eksplozije u pogonu jednog njenog dobavljača.

Inače, današnji izvještaj o poslovanju stiže nakon što je Tojota prošlog mjeseca zadržala krunu vodećeg svjetskog prodavca automobila četvrtu godinu uzastopno, sa prodatih 10,15 miliona vozila širom svijeta u 2015, ostavljajući za petama Folksvagen i DŽeneral Motors, dodaje AFP.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *