Goldman Sachs: “Brexit” bi mogao srušiti funtu

Dodajte komentar

Funta bi mogla izgubiti na vrijednosti čak do 20 posto ako Velika Britanija odluči da izađe iz Evropske unije, upozoravaju analitičari Goldman Sachsa, a prenosi cnn.com.

Analitičari Goldmana samo su posljednji u nisu predstavnika velikih kompanija koje upozoravaju ulagače o potencijalnim troškovima “Brexita“. Iz banke je objavljeno kako bi izlazak iz EU negativno uticao na izglede britanske ekonomije i ulagače natjerao da budu oprezni pri ulaganju u tu zemlju.Poremećaji u dotoku kapitala kao odgovor na “Brexit” mogli bi uzrokovati pad funte za 15-20 posto“, napisali su analitičari u napomeni klijentima.

Funta je već snažno oslabila od novembra kada je pitanje britanskoga članstva u EU došlo u fokus, objavila  je banka.

U odnosu na dolar u posljednjih šest mjeseci pala je gotovo šest posto te osam posto u odnosu na euro. Sada se njena vrijednost kreće oko 1,46 dolara.

Britanska je vlada obećala je da će održati referendum o pitanju izlaska iz EU, a glasanje bi moglo biti održano već u junu. Biće to prvi puta u 40 godina da se ovo pitanje testira, a Britanija je duboko podijeljena.

Mnoge velike kompanije smatraju kako je britansko članstvo u EU ključno za njihovo poslovanje pa stoga lobiraju da ostanu unutar zajedničkog bloka. I sama Goldman Sachs banka je navodno u kampanju za ostanak uložila stotine hiljada funti.

Britanski premijer David Cameron iskoristio je priliku i tokom januarskog govora u Davosu pozvao velike kompanije da se založe za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *