Shell otpušta 10.000 radnika nakon oštrog pada dobiti

Dodajte komentar

Naftna kompanija Royal Dutch Shell poručila je u četvrtak da će ukinuti 10.000 radnih mjesta jer joj je dobit lani zabilježila najveći pad u posljednjih 13 godina.

Kompanija je u četvrtom tromjesečju ostvarila dobit od 1,8 milijardi dolara, u poređenju s 4,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu prije. U cijeloj 2015. zaradila je 3,8 milijardi dolara, u poređenju s 19 milijardi dolara u 2014. godini.

Prošlog mjeseca su dioničari Shella, najveće evropske naftne kompanije, podržali preuzimanje manjeg konkurenta BG Group i tada je kompanija najavila da će otpustiti 10.000 radnika ako se nastavi s preuzimanjem.

Izvršni direktor Ben van Beurden kazao je da će kompanija, ako bude potrebno zbog oštrog pada cijena nafte, preduzeti daljnje mjere.

“Shell će donijeti dodatne upečatljive odluke kako bi opstao u uslovima pada cijena nafte, ako to uslovi budu zahtijevali”, istaka je Van Beurden.

Kompanija je prošle godine znatno smanjila ulaganja, snizivši kapitalne izdatke na 28,9 milijardi dolara, što je za 8,4 milijarde dolara manje nego 2014.

Shell je takođe lani prodao imovinu u vrijednosti 5,5 milijardi dolara, te planira prodati daljih 30 milijardi dolara imovine kako bi održao finansijske rezultate, koji su pod pritiskom pada cijena nafte.

Zbog prevelike ponude, a premale potražnje cijene su nafte u posljednjih 18 mjeseci pale s više od 100 na otprilike 30 dolara po barelu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *