DN: Fond “DEG”zabrinut zbog kredita Lovćen banke datih Peroviću

1 komentar
Lovćen banka Podgorica

Podgorička “Lovćen banka”, među čijim osnivačima je biznismen Miodrag Perović i njegova uža rodbina, odobrila je dva kredita njegovom brataniću Miru Peroviću i njegovoj kompaniji “Voter grup” u iznosu od milion eura, ali je taj zajam obezbijeđen šumama i livadama u okolini Kolašina čija vrijednost nije ni približno pozajmljenom iznosu.

Zbog dva kredita, od kojih je jedan na iznos od 900.000, a drugi od 100.000 eura, nastao je, kako saznaju Dnevne novine, a prenosi CDM, problem među akcionarima “Lovćen banke”, koji smatraju da zajam nije povoljan po interese akcionara.

Navodno, najviše primjedbi imaju partneri i akcionari u “Lovćen banci”, poput njemačkog fonda DEG koji ima više od 22 odsto kapitala te banke.

Krediti pod brojem 0041051000518 i 0041051000488 iz 24. aprila 2015. odobreni su firmi “Voter grup” koja u svom vlasništvu ima fabriku vode “Suza”. Milion eura navodno je trebalo da bude potrošeno “za proširenje kapaciteta u kompaniji”.

Oba kredita su odobrena na period od sedam godina odnosno 84 mjeseca, uz grej s period od godinu. Kao zalog za kredite Perović je založio 19.000 kvadrata zemlje koje se nalaze u okolini Kolašina, odnosno u naselju Trebaljevo. Založene su šume šeste klase i livade treće kategorije, piše u izveštaju lokalnog katastra.

Procjenu imovine uradio je bankarski procjenitelj, ali se sumnja da je kvadrat za šume, livade i pašnjake znatno veći od stvarne vrijednosti. Navodno, kvadrat imovine Perovića i povezanih j lica vrednovan j e pet eura, dok je cijena na tržištu znatno niža.

“Kvadrat zemlje u dijelu oko Kolašina prodaje se od 50 centi do maksimalnih dva eura. Ne postoji niko ko je u posljednjih pet godina u okolini Kolašina plaćao zemlju po pet eura za kvadrat u dijelu za koji se interesujete”, tvrdi naš sagovornik iz jedne agencije za nekretnine koji j e želio da ostane anoniman. Uža i šira porodica Miodraga Perovića odavno je poznata po sumnjivim bankarskim transakcijama i odobravanim kreditima. Protivnjegove sestre Milke Ljumović, nekadašnje direktorke CKB i još nekoliko menadžera te banke, upravo zbog sumnjivih kredita koji su odobravani, sudski postupak je u toku. Država ih tereti da su oštetili CKB za oko šest miliona.

Bratanić vlasnika ND Vijesti Miodraga Perovića, zajedno sa biznismenom Borisom Raškovićem kupio je 2007. godine 28.487 kvadrata zemljišta u naselju Bakovići, koje su kasnije prodali za 55.000 eura. Pored kamenoloma, Perović i Rašković su kupili i zemljište u Trebaljevu, gdje je kasnije otvorena fabrika vode. Ukupna površina imovine i dijelu vlasništva Perovića zajedno sa poslovnim objektom je oko 7.000m2, i pod hipotekom za iznos od preko milion eura.

Prvobitne kredite za imovinu u Kolašinu Perović je podigao kod svoje tekte Milke Ljumović u CKB, za iznos od preko milion eura. Kada je hipoteka aktivirana, kredite je prenio u Lovćen banku (založna izjava br. 95/2015) čiji su tada članovi Odbora direktora bili i Miodrag Perović i Milka Ljumović.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovo spinovanje jednog od izvrsnih direktora koji radi samo u svojem interesu pregoleme sujete, a koristi smijesne medije da to ostvari, sto ovu pricu cini neozbiljnom. Sadasnji izvrsni direktori nisu sposobni da iznesu dobru poslovnu pricu, ali glozenja iz banke su nebitna trzisna informacija jer ovo je nebitna banka na trzistu. A Njemci iz DEG-a nisu nista drugo do obicni izmanipulisani subjekti i uzivaju u toj ulozi, posto su u sustini podjednako ziherasi u neozbiljnoj prici.
    Opet ce ambasadorka kod ministra da se igraju proteziranja a da to poslije zovu demokratija i trziste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *