Novčanicu od 500 eura obožavaju gangsteri i grčke štediše, a EU je sad istražuje zbog veza s terorizmom

Dodajte komentar

Evropska komisija u utorak je najavila istragu o sumnjivo visokom broju novčanica od 500 eura u opticaju u eurozoni. Istraga je dio šireg plana za borbu protiv terorizma dogovorenog nakon novembarskih napada u Parizu.Prepoznatljiva ljubičasta novčanica jedna je od najvrjednijih na svijetu i trebala je nadomjestiti neke velike apoene nacionalnih valuta koji su bili u opticaju prije uvođenja eura, poput 1000 njemačkih maraka i sličnih novčanica u Austriji, Belgiji i Italiji.

http://twitter.com/CNNMoneyInvest/status/694640448657235968/photo/1

Zadnja odluka o 500 eura donesena je još 2005.

Prema podacima iz nacrta plana u koji je Financial Times, kako piše,  imao uvid, policije više članica eurozone upozorile su na problem korištenja novčanica visokih apoena, posebno onih od 500 eura. “Za tim je novčanicama posebno velika potražnja među kriminalnim elementima…zbog njihove visoke vrijednosti i malog volumena”, prenosi Financial Times dio dokumenta.

Evropska komisija sarađivaće s Europolom i Evropskom centralnom bankom (ECB) koja ima isključivu kontrolu nad novčanicama i kovanicama eura u opticaju. Prema izvorima bliskima ECB-u, problem zloporabe novčanica od 500 eura pristuan je već godinama i na njemu se radilo, ali zadnja revizija napravljena je 2005. kad je Upravni odbor ECB odlučio zadržati te novčanice u opticaju.

Trgovci često odbijaju velike apoene

Predsjednik ECB Mario Draghi u ponedjeljak je pred Evropskim parlamentom rekao da proučavaju problem ali još nisu ništa odlučili. “Htjeli bismo nešto da mijenjamo jer ne želimo da senjoraža postane utočište za kriminalce”, rekao je. Senjoraža su prihodi od izdavanja novčanica koji obično idu državi. Prema studiji koju je lani objavio Europol, trgovine često odbijaju da prime novčanice od 500 eura ali one sve jedno čine trećinu vrijednosti novčanica u opticaju. ECB upozorava da je njihov broj narastao nesrazmjerno u poređenju s većinom ostalih apoena izdatih od 2002. godine.

 

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *