Luksemburg otvara rudnik – u svemiru

Dodajte komentar

Vlada Luksemburga je objavila namjeru da želi da kopa rude na asteroidima u svemiru. Kako se navodi, u potrazi za plemenitim metalima poput zlata, platine i volframa, na redu su pravni okviri za eksploataciju resursa van zemljine atmosfere, pozivaju i potencijalne investitore.

Biši generalni direktor Evropske svemirske agencije (ESA) Žan-Žak Dorden biće im savjetnik.  Prema njegovim riječima, rudarstvo u svemiru više nije naučna fantastika.

On je pozvao evropske privrednike da slede primjer američkih startap kompanija koje su već počele da razmišljaju o tome kako mogu da iskoriste skupe metale i rijetke elemente.

“Stvari su se već pokrenule u SAD i krajnje je vrijeme da inicijativa zaživi i u Evropi, i drago mi je Luksemburg napravio prvi korak“, rekao je on.

Dvije američke kompanije, počele su da okupljaju timove za dizajniranje letjilica koje bi mogle da istražuju potencijalne rudnike u svemiru.

Iako je mala zemlja, Luksemburg ima istaknut položaj kada je riječ o aktivnostima u svemiru, takođe ima dobro organizovanu satelitsku industriju.  To je sjedište SES, najveće svetske komercijalne satelitske telekomunikacione kompanije, zatim tu je i Eutelsat.

Naš cilj je da otvorimo pristup bogatstvu dosad neistraženih rudnih sirovina na beživotnom kamenju koje juri svemirom, bez narušavanja prirodnih staništa“, poručio je luksemburški ministar ekonomije Etjen Šnajder.

“Imamo i nacionalnu investicionu banku koja može dati kredite ovim kompanijama”, rekao je on.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *