Ovdje žive najuticajniji bankari i milijarderi(video)

Dodajte komentar

Stanovi u luksuznoj zgradi na adresi Cental park vest 15 koštaju desetine miliona dolara i samo najbogatiji mogu tu da stanuju. Ravno milijardu dolara uloženo je u ovu zgradu, koja je tri godine građena i završena 2008. godine.

Ulaganje se isplatilo: od prodaje stanova ostvarena je zarada od dvije milijarde dolara, a objekt čak i danas obara sve rekorde u prodaji nekretnina. Zgradu je osmislio arhitekta Robert A. M. Stern, inspiriran velikim klasičnim apartmanskim zgradama u Njujorku 20-ih godina prošlog vijeka.

Nije štedio na kvalitetnom građevinskom materijalu, pa je zgrada prekrivena krečnjakom, koji je za nekoliko miliona dolara skuplji od cigle.

Zgrada je podijeljena na dva dijela i ima 201 stan, čiji vlasnici uživaju u najvećem luksuzu i komforu. Na raspolaganju im je bukvalno sve: od biblioteke, preko privatnog restorana i bazena do velnesa s privatnim sobama za masažu i prostorom za jogu.

Tu su i privatni kuvar i filmska dvorana, ali i 30 vinskih podruma vrijednih između 50.000 i 80.000 dolara. Na održavanju i drugim poslovima radi 50 ljudi.

Majkl Gros je 2014. napisao knjigu o istoriji ove zgrade pod naslovom “Kuća besramnog bogatstva” (House of Outrageous Fortune) i nazvao je “najmoćnijom adresom na svijetu”. Većina stanara, a to su mahom najmoćniji svjetski bankari, direktori fondova, tajkuni, strani milijarderi i glumci, zaštitila je svoj identitet. Pa opet, Gros je otkrio neke od najpoznatijih koji tu imaju apartmane.

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev kupio je penthause na 20 spratu za 88 miliona dolara u gotovini. Čim je to saznala, bivša supruga ga je odmah optužila da je sakrio tu kupovinu..

Prvi komšija mu je šef studija Volt Dizni Alen Hom. On je za svoj stan platio 9,7 miliona dolara.

Poznatim američkim glumcima kao što su Robert de Niro i Denzel Vašington nije bilo teško da izdvoje enormne sume novca da bi živjeli na “najmoćnijoj adresi na svijetu”. Denzel je svoj stan platio 13 miliona eura još 2006, mnogo prije završetka izgradnje. Robert de Niro se odlučio da od kralja čelika Liroja Šektera iznajmi 21,5 miliona vrijedan stan, koji mjesečno plaća 125.000 dolara

Ni jedan Britanac nije ostao imun da luksuz koji nudi ova adresa: pjevač Sting platio je 2008. godine svoj stan 26,5 miliona dolara.

Sultan III bin Mohamed al Kasimi kupio je dva stana za 30-ak miliona, a osnivač Jahua Džeri Jang iskeširao je 20 miliona dolara.

Zgrada ima i jednog misterioznog stanara, koji tamo živi od 2014, a kupio je jedan od najskupljih stanova – platio ga je 48 miliona dolara.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *