Nokija doživela sunovrat zbog Samsunga

Dodajte komentar

Akcije Nokije su se sunovratile, jer su investitori razočarani finansijskim uslovima dogovora koji je postignut sa Samsungom u sporu vezanom za patente.

Na berzi u Helsinkiju, akcije finske Nokije su pale za preko 11 odsto, nakon što je ta kompanija saopštila da će, zahvaljujući sporazumu sa južnokorejskim Samsungom, prodaja njenog ogranka za patente Nokija tehnolodžiz dostići vrijednost od oko 1,02 milijarde eura u 2015. godini u odnosu na 578 miliona eura iz 2014. godine, prenosi agencija Rojters

Ovaj ogranak bi, kako navodi britanska agencija, trebalo da postane manji dio Nokijinog poslovanja po okončanju procesa spajanja finske kompanije sa francuskim Alkatel-Lusentom.

Postojala su očekivanja da će Nokija prihodovati više novca od svog portfolija patenata nego rivalski Erikson… Ovakav ishod, međutim, ne pogoduje tome…Procjene će biti revidirane“, izjavio je analitičar banke Nordea, Sami Sarkamijes.

Švedski Erikson, koji je nedavno sa Eplom potpisao ugovor o licenciranju, imao je godišnje prihode po osnovu patenata od 1,2 milijarde eura.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *