Eurofond: Prva rata prije skupštine

Dodajte komentar
Boiša Šotra

Nesaglasnim akcionarima Zatvorenog investicionog fonda Eurofond do kraja januara nije isplaćena prva rata od oko 20 odsto ukupnog potraživanja, kako je najavio direktor fonda Boiša Šotra. Nezadovoljni akcionari nijesu dobili novac jer je račun fonda blokiralo nekoliko državnih institucija.

Šotra je juče saopštio “Vijestima” da će milion eura sigurno biti podijeljen nesaglasnim akcionarima do predstojeće skupštine akcionara, koja je zakazana za 15. februar.

Račun fonda mora biti odblokiran da bi se obavila isplata. Nadamo se da će taj problem sa državnim institucijama u narednim danima biti riješen, ali ne mogu reći da li će to biti za pet, sedam, ili deset dana. Prije predstojeće skupštine prva rata će sigurno biti isplaćena”, naveo je Šotra.

Eurofond između ostalog ima dugovanja prema Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV) i Poreskoj upravi.

Srazmjeran dio novca u iznosu od oko 17 odsto potraživanja nesaglasnih akcionara, prema riječima Šotre, biće podijeljen nesaglasnim akcionarima, u skladu sa vlasničkim učešćem.

Nesaglasni vlasnici akcija Eurofonda, njih ukupno 161, koji kontrolišu oko 15 odsto, tražili su u decembru 2014. da im za izlazak iz fonda bude isplaćeno ukupno oko 5,8 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednosti jedne akcije. Taj novac nije isplaćen do 16. januara, zbog čega je KHOV naložila Euroinvestu, društvu koje upravlja fondom da otldoni nezakonitosti i akcionare isplati u roku od 30 dana.

Nedavno je Eurofond od prodaje akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Jugopetrola prihodovao oko 7,7 miliona eura zbog čega su nesaglasni akcionari očekivali da će im potraživanje u potpunosti biti isplaćena. O načinu izmirenja obaveza prema nesaglasnim akcionarima, akcionari fonda će raspravljati na predstojećoj vanrednoj skupštini.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *