BRICS je mrtav. Živio TICKS

Dodajte komentar

“BRICS je mrtav. Živio TICKS”.  Ovim naslovom Financial Times je pokopao BRICS zemlje i najavio rođenje TICKS-a – zemalja u ekonomskom razvoju: Tajvan, Indija, Kina, Južna Koreja i Južna Afrika.

Koncept brzorastućih zemalja Brazil, Rusija, Indija, Kina i kasnije Južna Afrika (BRICS), kako bi se podstaknula globalna ekonomija, nastao je prije 15 godina. Produbljivanje recesije u Brazilu i Rusiji prošle godine zadalo je težak udarac BRICS-u da je čak i američka investicijska banka Goldman Sachs u novembru prošle godine prestala ulagati u BRICS fond ili ga je smanjila za 800 miliona dolara u 2010. godini na ispod 100 miliona, objavio je na web stranici Financial Times.

Menadžeri fondova za brzorazvijajuća tržišta kapitala su poklopili uši na uspjehe tehnoloških “teškaša” u Tajvanu i Južnoj Koreji, koji s tržišta istiskuju Brazil i Rusiju. “Osim akronim (TICKS), koji ide lijepo u uho, ova promjena mnogo govori o promjenama na brzorastućim tržištima – kako u svijetu tako i uopšteno – koja su na čelu usluga u području tehnologije, trgovine materijalnim dobrima, posebno proizvodima, piše FT.

Investicijski fondovi bi trebalo da budu više zainteresovani za razvoj tehnologija i usluga u vezi s tim, i za konzumerizam, a manje za prodaju sirovina. Richard Sneller, čelnik investicijske kompanije za tržišta u razvoju EM Growth in EM Leading, uložiio je između 45 i 50 posto svojeg 10-15 milijardi dolara vrijednog fonda u tehnološke kompanije,

U mnogim tržištima u razvoju, brzina kojom se mlađi potrošači prilagođavaju tehnološkim promjenama, kao što su online oglašavanje i shopping, čak su brže nego u SAD-u. Trendovi za koje smo se nadali da su nastali prije prije 15 ili 20 godina, sada su ključni u proizvodnji velikih novčanih tokova“.

Finansiranje i ulaganje u brzo rastuća tržišta grupe TICKS se sada kreće na oko 54 posto (aprila 2013. godine oko 40 posto), dok su investicije u BRICS pale na 40 posto. Kao dodaje FT, u decembru prošle godine, 63 posto fondova najmanje 50 posto svoje imovine ulažilo je u TICKS, a samo 10 posto u BRICS.

Rusija je zbog spora s Ukrajinom pod sankcijama Zapada, reforme u Indiji se provode presporo, au Kini je usporen ekonomski rast. Velike investicione kuće, kao što su J. P. Morgan, Nordea i Swedbank 35 posto svojih sredstava ulažu u kompanije u Tajvanu i Južnoj Koreji, dok su u isto vrijem Carmignac, Fidelity i Baillie Giffor u Rusiju i Brazil uložili ukupno manje od tri posto.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *