U prvih 11 mjeseci 670 miliona eura od priliva stranih investicija

Ukupan priliv stranih direktnih investicija SDI u prvih 11 mjeseci prošle godine iznosio je 670,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 97,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Investicije su u odnosu na isti period 2014. godine porasle, dok je ukupan odliv smanjen 26,5 odsto.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 22 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 75,5 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih 11 mjeseci prošle godine iznosile su 573,4 miliona eura, što je 79,7 odsto više nego u uporednom periodu 2014. godine, navedeno je u novom Biltenu CBCG.

Povećanje neto priliva posljedica je značajnog rasta priliva po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, kao i smanjenje odliva stranih investicija u odnosu na 2014. godinu“, saopšteno je iz CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 446 miliona eura, što čini 66,5 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 131,9 miliona eura, a u preduzeća i banke 314,1 milion eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 218,5 miliona eura ili 32,6 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 6,3 miliona eura.

Check Also

Zamka varijabilnih kamatnih stopa: U kojim zemljama se očekuju problemi?

Povećanje vrijednosti EURIBOR-a znači probleme za one koji imaju stambeni kredit sa varijabilnom kamatnom stopom; …

Leave a Reply

Your email address will not be published.