Radnici IKEA-e otkrivaju šta se zapravo događa “iza kulisa”

IKEA, kao najveća svjetska kuća u prodaji namještaja, godišnje prihoduje milijarde dolara, a širom svijeta zapošljava oko 150.000 ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa milionima kupaca i njihovim željama.

No ipak, IKEA-ini radnici svjedoci su nekih tajni koje se “odvijaju” iza kulisa, a ovo su prema pisanju Mentalflossa neke od njih:

1. Sami pune police za knjige
Kako IKEA u svojoj ponudi ima mnogo polica za knjige, često se događa da su zaposleni pozvani da ih popunjavaju vlastitim knjigama od kuće.

2. Svjedoče mnogim svađama
“Ako želite testirati kvalitetu vaše veze, posjetite IKEU”, tvrdi jedna radnica. Ponekad se dogodi da su svađe oko kupovine toliko intenzivne da završe u suzama.

3. Dobijaju odlične Božićne poklone
IKEA je poznata po izdašnim poklonima za svoje zaposlene, a to se posebno odnosi na vrijeme Božića kada često dobijaju bicikle, avionske karte ili pak tehničku robu.

4. Obučeni su da ne nude pomoć kupcima
U IKEI vrijedi pravilo da se ne “uskače” kupcima, nego da kupci prilaze osoblju ako im je potrebna pomoć. Ovaj “skandinavski” način omogućuje posjetiocima da većinu toga obave sami.

5. Dozvoljavaju i da se spava na namještaju
Ako niste znali, posjetiocima je dozvoljeno da koriste izložene primjerke, pa tako mogu sjedjeti na stolicama, ili čak odmoriti na kaučima i krevetima. No, ako odmor potraje nekoliko sati, osoblje će ih prekinuti u odmoru.

Poslovni dnevnik

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.