Njemački privrednici koji su profitirali od dolaska izbjeglica

Dodajte komentar

Samo prošle godine u Njemačkoj je azil zatražilo 1,1 milion migranata. I dok državne vlasti razmišljaju kako da riješe jednu od najvećih migrantskih kriza ikada, postoje i oni koji zadovoljno trljaju ruke. Jedan od onih koji su itekako profitirali na migrantskoj krizi je i Raphael Hock.

Hock je načelu kompanije koja ima 15-ak domova u kojima je smješteno hiljade migranata. U jednom od tih domova, veličine olimpijskog bazena za plivanje, smješteno je oko 300 izbjeglica iz Sirije. Tu imaju hranu, smještaj, redovno primaju džeparac i čekaju vijesti da li će im biti odobren azil.

Hock nije humanitarni radnik već dio onoga što njemački mediji nazivaju “migrantskom industrijom”, piše BBC.

U centrima u kojima je Hock sada ugostio migrante nekada su odmarali sportski klubovi. Sada državne vlasti redovno plaćaju, migranata je uvijek dovoljno da kapaciteti budu popunjeni pa Hock zadovoljno trlja ruke.

To je jednostavno spoj humanizma i pragmatizma“, kaže on.

Nisu samo u Njemačkoj mnogi profitirali na migrantskoj krizi. Makedonski taksisti i autobuski prevoznici blokirali su oko 900 izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana u tranzitnom centru kod Đevđelije, nezadovoljni što im više od mjesec dana nije dozvoljen prevoz izbjeglica do granice sa Srbijom.

Prevoznici tvrde da neće propustiti vozove sve dok im ne bude ponuđena alternativa. Đevđelijski taksisti kažu da već tri dana čekaju nekog od nadležnih iz makedonskih ministarstava i Centra za upravljanje krizama da im omogući da se uključe u prevoz izbjeglica, prenose makedonski mediji.

Klix.ba, Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *