m:tel u kablovsku i internet mrežu ulaže 45 miliona

Dodajte komentar

M:tel je prošle godine pokrenuo ambiciozan plan nove kablovske mreže i interneta. Cilj nam je da pokrijemo 90 odsto stanovništva novim savremenim servisom. Samo prošle i ove godine uložićemo 45 miliona eura u infrastrukturu. Od toga su naši vlasnici uložili deset miliona, a M:tel ostatak iz sopstvenog prihoda, izjavio je izvršni direktor Mtela Vladimir Lučić u intervjuu Pobjedi.M:tel pravi drugu optičku fiksnu telefoniju u Crnoj Gori.

Mislim da je snažan ulazak M:tela u segment fiksne telefonije jedan od bitnijih događaja u telekomunikacionoj istoriji Crne Gore koja će doprinijeti većoj konkurentnosti u toj oblasti, a samim tim bolji kvalitet i cijene. Priključak na internet je postao jedna od osnovnih potreba savremene porodice. Zato je konkurentnost i kvalitet u ovoj oblasti jedan od glavnih prioriteta svake savremene države. Prošle godine smo preuzeli tri manja kablovska operatera i tako započeli projekat. U realizaciji projekta napravili smo više strateški sporazume sa CGES, Elektroprivredom, Željezničkom infrastrukturom, komunalnim preduzećima… Cilj nam je bio da gdje god možemo se oslonimo na infrastrukturu u vlasništvu države kako bi dio prihoda omogućili i ovim firmama. Takođe, gradnjom infrastrukture dio optičkih vlakana ostaje u vlasništvu tih firmi. Tako će do kraja projekta preko 1000 km optičke infrastrukture biti u vlasništvu ovih firmi“, kaže Lučić.

Sada i M:tel nudi korisnicima tripl pakete i na taj način postao je konkurent Telekomu.

Mi smo od prošlog septembra krenuli da nudimo objedinjene usluge fiksne telefonije, internet, kablovske televizije i mobilne po izuzetno aktraktivnim cijenama. Time je u ovom segmentu došlo do povećanja konkurentnosti jer je do tada samo Telekom Crne Gore mogao da ponudi takve pakete. Imamo veliki izbor kanala pa tako u osnovnom paketu imamo preko 150 regionalnih i svjetskih kanala. Probali smo da napravimo povoljne i kvalitetne BOX pakete sa kombinacijom po volji korisnika. Na korisnicma je da presude da li je naš paket najbolji na tržištu“, kaže Lučić.

Kako dodaje, u centrima gradova, gdje se nalaze zgrade, prije svega koriste kablovsku kanalizaciju kako bi došli do zgrada i korisnika.

Takav koncept je teško ostvariv u predjelima koja su naseljena kućama. Vazdušnu optiku koristimo u tim predjelima. Taj način izgradnje je često primjenjivan u savremenim zemljama, kao SAD ili Norveška, kako bi se omogućio kvalitetan i brz internet i onim koji ne žive u centru grada. Na ovaj način svim stanovnicima ćemo omogućiti benefite kvalitetnog internet i TV signala. Mislim da su prigradska naselja često zanemarivana po pitanju infrastrukture. Na način koji mi gradimo korisnici u prigradskim naseljima će imati internet i televiziju istog kvaliteta kao i u centru grada“, navodi Lučić.

Kako dalje dodaje, što se tiče Crne Gore glavni fokus će biti na projektu fiksne telefonije i uvođenje 4G mreže u mobilnoj.

Takođe ćemo na nivou grupe i u Crnoj Gori raditi na transformaciji našeg poslovanja kako bi izdržali izazove budućnosti u telekomunikacijama. Telekomunikacioni operateri su već sada pogođeni padom prihoda zbog sve većeg korišćenja aplikacija kao Viber umjesto standardnog Voice i SMS. Zbog toga ćemo fokusirati našu kompaniju ka novim servisima i uslugama. Jedan od takvih projekata je mobilno plaćanje. Od maja ove godine krenućemo da implementiramo naše platne terminale koji će osim standardnih kartica omogućavati i plaćanje telefonom. Osim jednostavnog načina plaćanja za korisnike trgovcima ćemo omogućiti nižu proviziju za transakcije“, navodi Lučić.

Kako zaključuje, prošla godina je bila uspješna za kompaniju.

Završili smo je sa rastom prihoda od sedam odsto i rastom poslovne dobiti od 20 procenata. Rast prihoda je zabilježen u segmentu i fiksne i mobilne telefonije. Ove godine očekujemo značajan rast prihoda u segmentu fiksne telefonije, interneta i kablovske“, navodi Lučić.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *