Ko je Adam Šubin, svjetski kralj sankcija?

Baš tako, kraljem sankcija, Adama Šubina (tek 42 godine) nazvao je The Times of Israel kad je aprila prošle godine imenovan za podsekretara za terorizam i finansijski kriminal u Ministarstvu finansija Amerike. I to kao treći po redu Jevrejin, na tome važnom mjestu, podvukao je s ponosom taj izraelski medij.

Od 2006. godine do septembra 2015. kad je njegovo novo imenovanje potvrdio Kongres, Šubin je u Ministarstvu finansija Amerike bio direktno zadužen za nadgledanje i podešavanje ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji, Iranu ili Rusiji, svakoj zemlji kojoj je Vašington prepisao sankcije kao terapiju.

S obzirom na posao sa sankcijama koji mu je u američkoj administraciji povjeren još 2006. godine, Adam Šubin trebalo bi da je širom svijeta poznatiji nego što jeste. Diskrecija s njegovim imenom ipak nije sasvim čudna, s obzirom i na policijsko-obavještajni karakter njegovog posla. Dejvid Koen, jedan od njegova dva prethodnika na mjestu podsekretara za terorizam i finansije, početkom prošle godine postao je zamjenik šefa CIA. Ime Adama Šubina povremeno se tokom prošle godine u zapadnim medijima pojavljivalo u vezi sa navođenjem izvora finansiranja Islamske države, ali on je iz anonimnosti konačno i za sva vremena izašao neki dan kad je u emisiji “Panorama” Bi-Bi-Sija optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je “oličenje korupcije” i da američka administracija to, navodno, zna dugo, dugo vremena. Što je izazvalo, zasad, kontrolisanu buru u rusko-američkim odnosima.

Otac Adama Šubina rodjen je u Poljskoj. Kako je on sam svjedočio, roditelji su mu iz Poljske, pred nacistima, pobjegli u tadašnji Sovjetski Savez. Uhvatili su ih Sovjeti i proterali u Sibir, baš tako je rekao Šubin, mjesto inače teško za življenje, ali je Šubinovima taj egzil spasio život. Gotovo svi njegovi brojni rodjaci su zbrisani od strane nacista, tako je rekao. Njegovi su roditelji, rekao je, tokom svog života postali svjesni postojanja zla u svijetu ne kao apstraktnog pojma nego kao realne pojave kako za vrijeme Holokausta ”tako, na žalost, i na drugim mjestima tokom decenija koje su slijedile”. Ali, tvrdi Šubin, on nije odrastao u okruženju punom straha i ljutnje. Njegov otac nikad nije prestao da bude zahvalan za poklon-mogućnost da njegova djeca rastu u Americi i nikad nije prestao da se divi, izmedju ostalog je rekao Šubin, američkoj “otvorenosti za nove imigrante”.

Šubin je posebno ponosan na svoj doprinos ciljevima američke politike koji se postižu ekonomskim sankcijama. Pa je tako rekao da se njegovo odjeljenje, zatvaranjem kompanija i banaka koje su bile spemne da peru novac sjeverno-korejskog režima za procenat, borilo protiv pokušaja Sjeverne Koreje da pristupi i zloupotrebi svjetski finansijski sistem. Pa je kao primjer naveo akciju protiv Banco Delta Asia u Makau kojom je prekinut osnovni sjevenokorejski kanal za prikupljanje nezakonitih prihoda.

Njegov su domen bile (i ostale) i sankcije Rusiji, pa je tu podvukao da je isključenjem nekih ruskih banaka i energetskih kompanija Rusija lišena onoga što joj najviše treba – zapadne tehnologije i zapadnih finansija. Finansijske sankcije protiv “maligne politike” iranske vlade “doveli su do pobjede predsjednika Rohanija na izborima i kulminirali diplomatskim procesom koji je doveo do postizanja nuklearnog sporazuma”. “I čak dok se pripremamo da suspendujemo naše sekundarne nuklearne sankcije, ako Iran ispuni svoje obaveze iz sporazuma, mi u isto vrijeme intenziviramo set sankcija koje se neće ukidati prema sporazumu. Ovo uključuje sankcije protiv iranskih kršilaca ljudskih prava kao i našu moćnu kampanju protiv Iranske revoluionalne garde i Quds Force, kao i protiv Hezbolaha i drugih ianskih pratnera u Siriji, Iraku, Jemenu, Gazi i šire”, najavio je “kralj sankcija” septembra prošle godine. Tom prilikom Šubin nije pomenuo akcije na presijecanju kanala finansiranja Islamske države.

Šubin je završio prava na Harvardu, oženjen je od 2004. godine Mirijam Vajner, koja je studirala na Jejlu, a predaje jevrejsku istoriju i komparativne religije. Par ima tri sina. Šubin je poznat i kao jedan od pripadnika DC Minyan, religioznog udruženja zasnovanog na ortodoksnom jevrejstvu i egalitarizmu.

Ekonomske vesti

Check Also

Đukanović predložio Žugića za guvernera Centralne banke

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je predlog predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.