Jak dolar nije previše naudio MasterCardu i VISA-i

Dodajte komentar

Uprkos teškim uslovima zbog jakog dolara, kartičarska kuća MasterCard, zahvaljujući kupovinama za Božić, ostvarila je rast profita u prethodnom kvartalu. Kvartalni višak je u odnosu na isti period prethodne godine veći za jedanaest posto, a iznosio je 890 miliona dolara (815 miliona eura), objavio je VISA-in rival u petak. Prihodi su porasli za četiri posto, na 2,5 milijardi dolara.
Iako je dobit bila veća nego što se očekivalo na Wall Streetu, dionice su na početku trgovanja bile u crvenom i izgubile su oko 1,5 posto vrijednosti.

Direktor MasterCarda Ajay Banga kazao je da na poslovanje i dalje utiče jak dolar, što smanjuje prekomorske prihode kada se konvertuju u američku valutu. Isključujući taj uticaj, prihodi su zabilježili rast od devet posto. Ali, raspoloženje kupaca za Božić podiglo je poslovanje Grupe kada je bilo dvanaest posto više plaćanja Mastercardom.

Za cijelu 2015, prihodi MasterCarda su povećani za dva posto, na 9,7 milijardi dolara. Grupa je ostvarila zaradu od 3,8 milijardi dolara. “Iako je ekonomska situacija bila izazovna, bili smo u mogućnosti da pružimo solidne rezultate“, istakao je Ajay Banga.

On je, međutim, upozorio da će ekonomska neizvjesnost potrajati i u 2016.mgodini.

Konkurent MasterCarda, kompanija Visa, predstavila je iznenađujuće jak kvartalni izvještaj prethodnog dana. U fiskalnom kvartalu do kraja decebra, zarada je odnosu na prethodne godinu povećana sa 1,6 na 1,9 milijardi dolara (1,7 milijardi eura).

Prihodi su porasli za oko pet posto, na 3,6 milijardi dolara.

Zadovoljni smo s našim performansama s obzirom na nestabilno stanje u globalnoj ekonomiji i nastavak negativnog uticaja jakog dolara“, komentirao je izvršni direktor Charlie Scharf.

Bez efekta kursnih razlika, prihodi su veći za osam posto u posljednjem kvartalu.

U odnosu na njih na gubitku je konkurent American Express, koji je pretrpio pad profita od gotovo 40 posto u posljednjem kvartalu.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *