Apple priprema prvo pravo bežično punjenje uređaja?

Iako je i danas moguće mobilne uređaje puniti bežičnim putem to još nije to. Naime, uređaji još uvjek ili moraju biti postavljeni direktno na punjač ili biti u njegovoj neposrednoj blizini, ne daljoj od par milimetara.

Prema pisanju internet stranice bloomberg.com, Apple u saradnji s drugim firmama iz SAD-a i Azije razvija novu tehnologiju bežičnog punjenja. Iako izvor ne navodi o kojim se tačno kompanijama partnerima radi, jedna od njih bi mogla biti firma Energous.

Naime, tokom ovogodišnjeg CES 2016 sajma predstavnicima ove firme „izletjelo“ je kako imaju potpisan ugovor s jednom tehnološkom firmom koja se nalazi među prvih pet u svijetu.

Budući da Energous tvrdi da njihova WattUp tehnologija omogućava bežično punjenje na udaljenosti do 4,5 metra možda je upravo Apple ta tajnovita tehnološka firma s kojom imaju potpisan ugovor.

Sam Apple je po dobrom starom običaju odbio da da bilo kakav komentar na ovu temu. No, prema Bloombergovim navodima nova tehnologija bi trebala da bude spremna najkasnije do 2017. godine, kada bi trebali stići i prvi Appleovi uređaji (iPhone 7S/iPhone 7S Plus?) s mogućnošću punjenja baterija na daljinu.

Kao i uvjek dok sam Apple ne potvrdi gore navedeno, isto treba smatrati tek glasinama.

Economy

Check Also

Kriptovaluta omikron skočila na istorijski maksimum

Pomalo opskurna kriptovaluta pod nazivom omikron (OMIC) skočila je na istorijski rekord u trenutku kad …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *