Vlada u 2016. planira da se zaduži do 688 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore se u ovoj godini može zadužiti do 688 miliona eura, a više od polovine ovog iznosa, odnosno 393,2 miliona, biće iskorišćeno za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda.Na sjednici Vlade koja je održana u petak odlučeno je da se za finansiranje izgradnje prioritetne dionice auto-puta BarBoljare kod kineske Exim banke država zaduži 205 miliona eura, dok će dodatnih 50 miliona eura zaduženja biti iskorišćeno za učešće Crne Gore i ostale troškove vezane za ovaj projekat.

“Za potrebe finansiranja ostatka budžetskog deficita i stvaranje fiskalne rezerve Vlada se u 2016. može zadužiti do iznosa od 33,77 miliona eura i za potrebe izmirenja obaveza Fonda zdravstva i javnih zdravstvenih ustanova u iznosu od šest miliona eura”, navodi se u Odluci o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2016. godinu.

Krediti do 92 miliona

Shodno ovom dokumentu, Vlada će zaključiti kreditne aranžmane u ukupnom iznosu do 92 miliona eura. Za projekat “Vodosnadbijevanje i otpadne vode” država će se kod Evropske investicione banke zadužiti do 25,5 miliona eura, od kojih će u ovoj godini postati efektivno deset miliona. Kod Njemačke banke za obnovu i razvoj Vlada će se za tri proj ekta zadužiti u ukupnom iznosu do 58 miliona eura. Vlada će potpisati i kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za projekat “Izgradnja i unapređenje objekata za potrebe pravosuđa”, u visini do četiri miliona eura.

Država daje dvije gaancije

Vlada će u ovoj godini izdati dvije garancije ukupne vrijednosti do 26 miliona eura i to za kreditni aranžman između Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Njemačke banke za razvoj za izgradnju elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica u iznosu do 20 miliona eura, kao i za kredit Željezničke infrastrukture kod Evropske investicione banke, u visini do šest miliona eura.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *