Pred bankrotom 400 naftnih kompanija

Dodajte komentar

Ako se zadrže niske cijene nafte i gasa, to će dovesti do bankrotstva energetskih kompanija koje neće imati dovoljno prihoda da vraćaju svoje dugove, rekao je za „Blumberg” šef najveće investicione kompanije „Blek rok” Lorens Fink.

Ugljovodonici će još dugo biti jeftini“, upozorio je Fink, ne saopštivši do koje granice mogu pasti cijene nafte i koje kompanije mogu postati žrtve jeftinih resursa.

Fink je naveo i da, iako energetske kompanije imaju probleme zbog smanjenja cijena, potrošačima energetskih resursa niske cijene samo idu u korist.

Milijarde ljudu imaju koristi od niskih cijena goriva i grijanja“, objasnio je Fink.

Sa druge strane, predsjednik Irana Hasan Rohani smatra da cijene nafte neće ostati dugo ovako niske i da će zemlje-proizvođači uskoro uspostaviti ravnotežu na tržištu.

Cijena nafte se nalazi na niskom nivou. Ne mislim da će to drugo trajati… Pritisak na zemlje-proizvođače nafte dovodi do povratka ravnoteže u kratkom roku“, rekao je Rohani govoreći na francuskom institutu za međunarodne odnose (IFRI).

A zvanični Rijad zatražio je sastanak sa državama koje proizvode naftu, među kojima je su i zemlje koje nisu članice OPEC a sve kako bi se pokušao postići dogovor o smanjenju proizvodnje.

Saudijska Arabija je preuzela inicijativu i predložila da se diskutira o efektima smanjenja proizvodnje. Sastanak članica OPEC bit će održan u februaru gdje ćemo i mi učestvovati“, rekao je Nikolay Tokarev, ruski zvaničnik.

On je dodao da je smanjenje proizvodnje jedan od načina da se zaustavi pad cijena nafte. Ipak, Rusija bi, zbog tehničkih okolnosti, proizvodnju mogla smanjiti tek na ljeto.

Saudijska Arabija i Rusija protivile su se smanjenju proizvodnje koje su već ranije tražile pojedine zemlje članice OPEC-a kao što je Venecuela. No, čini se da bi uskoro mogle promijeniti stav o tom pitanju.

Adil Abdul-Mahdi, irački ministar za naftu, rekao je kako su Saudijska Arabija i Rusija znatno promijenile svoj stav o smanjenju proizvodnje, ali da još uvijek nema zvanične potvrde spremnosti Rijada i Moskve na takav potez.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *