Od iduće godine elektronski sistem javnih nabavki

Dodajte komentar

Crna Gora će, na zahtjev EU, sljedeće godine početi da primjenjuje testnu verziju elektronskog sistema javnih nabavki vrijednu 1,65 miliona eura. U posljednjih 15 godina, iako je kroz javne nabavke potrošeno milijardu eura državnog novca nije bilo slučaja pravosnažne osude za krupciju u ovoj oblasti.Nabavka ovog sistema, iz Vlade je ocijenjena kao “prioritetna reformska mjera.

U cilju uspostavljanja efikasnog, transparentnog i konkurentnog sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, kao što je navedeno i u Izveštaju Evropske komisije za 2015. godinu, neophodno je uvođenje savremenog sistema elektronskih javnih nabavki. S tim u vezi, razviće se potrebna infrastruktura, sprovesti obuka za korisnike sistema i administratore i sprovoditi aktivnosti na podizanju svijesti o politici elektronskih javnih nabavki”, navodi se u ekonomskom program dostavljenom Briselu.

Predviđena dinamika realizacije mjere: Aktivnosti na realizaciji ove mjere počele su u 2015. godini, kao dio redovnih aktivnosti Uprave za javne nabavke. U I kvartalu 2016. godine počeće tenderski postupak, čije se okončanje očekuje u IV kvartalu 2016. godine. Istovremeno, u IV kvartalu počeće izrada elektronskog sistema javnih nabavki. Testna verzija sistema trebalo bi da bude završena u trećem kvartalu 2017. godine, uz obuku zaposlenih u Upravi za javne nabavke i otklanjanje eventualnih nedostataka sistema. Paralelno sa ovim aktivnostima, radiće se na pripremi Plana obuka i materijala potrebnih za obuku korisnika sistema (naručilaca i ponudjača). Početak korišćenja sistema, odnosno obuka za korisnike sistema, očekuje se početkom 2018. godine.

Prema procjenama, vrijednost projekta je 1, 65 miliona eura Projekat će se finansirati iz IPA 2014, u iznosu od 1.500.000,00  eura, i iz budžeta Crne Gore 165.000,00 eura -kofinansiranje.

Osim navedenog iznosa, za realizaciju ove mjere iz Budžeta je u 2015. godini utrošeno 57.000 eura, a za 2016. opredijeljena su sredstva u iznosu od 60.000 eura, koliko iznose bruto zarade zaposlenih u Upravi za javne nabavke, a koji su uključeni u realizaciju ovoga projekta. Direktan uticaj ove mjere na smanjenje budžetskih rashoda biće značajan kada ona bude u punoj funkciji, ali ga nije moguće kvantifikovati. Očekivani uticaj mjere na povećanje konkurentosti zemlje: Uvođenjem sistema elektronskih javnih nabavki, povećaće se konkurencija, skratiti procedure i smanjiti troškovi postupka javnih nabavki. Kako država, kroz postupak javnih nabavki, direktno izlazi na tržište, tako i njeno ponašanje ima veliki uticaj na ukupnu ekonomsku aktivnost. Unapređenje sistema upravljanja javnim sektorom, odnosno sistema javnih nabavki od ključne je važnosti za postizanje makroekonomske stabilnosti, povećanje konkurentnosti, odnosno rasta i razvoja ekonomije”, zaključuje su u Programu.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *