Novi poreski raj: Kako će Amerika postati “nova Švajcarska”

Dodajte komentar

Sjedinjene Američke Države su nova Švajcarska kada je riječ o izbjegavanju plaćanja poreza i možda nijedna država nije bolja od SAD za izbjegavanje plaćanja poreza, piše agencija Bloomberg pozivajući se na izjave iz Rothschild ogranka za privatno bankarstvo.

U članku Bloomberga se navodi da američke države Nevada, Vajoming i Južna Dakota postepeno preuzimaju “posao” Britanskim djevičanskim ostrvima, Bahamima i Švajcarskoj, jer SAD nude tajnost bankarskih računa.

Bankarski div Rothschild je, na primjer, otvorio podružnicu u gradu Rino, u Nevadi, samo nekoliko blokova od najpoznatijih kazina, kako bi izbjegao nove međunarodne zahtjeve za objelodanjivanje poreskih informacija, od kojih je “kockarska” Nevada izuzeta.

Rothschildova filijala opslužuje međunarodne klijente privučene stabilnošću američkog finansijskog sistema, a portparolka Ema Ress ističe da klijenti moraju da “dokažu da ne krše poreske zakone svojih zemalja” i da podružnica “nije osnovana kako bi iskorišćavala činjenicu da se SAD nisu pridružile međunarodnim standardima izvještavanja“.

Takođe, kompanija Trident Trust, najveći pružalac usluga za “ofšor” fondove, preselila je u SAD desetine klijenata iz Švajcarske i sa Kajmanskih ostrva, navodi se u tekstu, uz ukazivanje da su SAD jedna od rijetkih država koja se i danas rukovodi principom tajnosti bankarskih računa prema stranim vlastima.

To bi najviše moglo da ljudi Švajcarce, čije su se banke našle na udaru američkih vlasti prije šest godina kad je zahtijevano da ukinu viševjekovnu tradiciju “bankarske tajne”, odnosno povjerljivosti u pogledu finansijskih transakcija klijenata, po čemu su švajcarske banke bile čuvene u svijetu.

Američka poreska utočišta su privlačna jer savezne države ne moraju da poštuju sporazum o ustupanju podataka o klijentima poreskim vlastima SAD iz 2010. godine, kojim se od finansijskih kompanija zahtijeva da objave podatke o računima američkih građana u inostranstvu i da ih prijave poreskim vlastima.

Osim toga, SAD nisu potpisale ni sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o razmjeni poreskih informacija, što će, kako prenosi njujorška agencija, privući u SAD još više klijenata.

Izvor: Bizlife, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *