Nacrti ugovora za naftu uskoro pred Vladom

Dodajte komentar
Ilustracija

Nacrti ugovora za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju uskoro bi trebalo da dođu na dnevni red Vlade, a nakon toga da budu upućeni Skupštini na konačno odlučivanje očekuju u Ministarstvu ekonomije.U Ministarstvu su, podsjetimo, 24. decembra prošle godine, napravili i objavili rang listu ponuđača na kojoj su za blokove 4118-4, 4118-5, 4118-9 i 4118-10 prvorangirani italijansko-ruski konzorcijum koji čine firme Eni i Novatek. Trenutno se čeka odgovor prvorangiranih na nacrt ugovora ali i ostalih kompanija koje su dale ponude nakon čega će se ići u proceduru.

Ministarstvo ekonomije je 24. decembar 2015. godine objavilo rang listu ponuđača po javnom pozivu za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore, za blokove 4118-4; 4118-5; 4118-9; 4118-10. Nacrti ugovora sa selektiranim kompanijama biće razmatrani na Vladi Crne Gore. Odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju donosi Skupština Crne Gore, na prijedlog Vlade –  kazali su juče Pobjedi iz Ministarstva.

Na javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika prijavili su se, osim Eni i Novateka, još dva konzorcijuma. U pitanju su grčko-engleski Enerdžin oil i Mediteranean limited i američko-austrijski Maraton oil i OMV.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je nedavno najavio da će se u ovoj godini početi sa istraživanjem nafte i gasa u Jadranskom moru. Koncesija će se izdati na 30 godina, a Skupština je prije zaključivanja javnog poziva za istraživanje i eksplotaciju nafte i gasa usvojila Zakon o porezu na ugljovodonike koji iznosi 59 odsto, a od tog prihoda 20 odsto će ići u državni budžet, a 80 odsto u poseban fond za upljovodonike.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *